VELIKA BRITANIJA BI MOGLA DA POSTANE NAJVEĆI PROIZVOĐAČ E-OTPADA

Velika Britanija bi u naredne tri godine mogla da postane najveći proizvođač elektronskog otpada u Evropi i na neslavnom prvom mestu zameni Norvešku, upozorava istraživanje koje je sprovela kompanija Spring.

Prema podacima kompanije posvećene ponovnoj upotrebi elektronskih uređaja, Velika Britanija je 2019. godine proizvela 1,6 miliona tona e-otpada, što je 23,9 kilograma po osobi. Procenjuje se da će do 2024. godine količina otpada narasti na 24,5 kg po osobi, dok će se u Norveškoj smanjiti na 23,9 kg. Inače, u svetu je 2019. godine zabeležena rekordna količina elektronskog otpada – 53,6 miliona tona.

Kako se navodi u istraživanju, 40 odsto otpada se ilegalno izvozi u druge zemlje, gde se baca. Tako zagađivači iz bačenih uređaja ulaze u vodu i lanac ishrane lokalnih zajednica.

Dragoceni metali iz elektronske opreme završavaju na deponijama. Procenjena vrednost bačenih materijala je samo u Velikoj Britaniji 370 miliona funti.Mnogi od ovih materijala mogli bi da nestanu do kraja veka, što je problem jer se koriste u važnim tehnologijama, poput izrade solarnih panela, vetroturbina, pejsmejkera, veštačkih kukova.

Stari telefoni skupljaju prašinu u fioci

Spring ističe da se samo 2,5 do 10 odsto elektronskih uređaja u Velikoj Britaniji trenutno ponovo upotrebljava. Zato je ova kompanija koja se zalaže za popravku i ponovnu upotrebu uređaja, nedavno počela pilot program u saradnji sa supermarketom Co-op.

Na 20 lokacija u supermarketima postavljeni su kiosci u koje mušterije mogu doneti svoje stare uređaje, uključujući telefone, tablete, pametne satove. Uređaji se zatim popravljaju i ponovo koriste ili recikliraju. Spring planira da otvori 250 novih kioska tokom naredne godine sa ciljem da godišnje u kruženju bude 100.000 uređaja.

Koosnivač Springa James Seear kaže da način na koji konzumiramo tehnologiju treba da se promeni.

– Ljudi ne shvataju da, kada ostave uređaj u fioci, to je jednako loše kao da ga bace u kantu za smeće. Umesto da ga koristi neko drugi, uređaj je van upotrebe i mora biti zamenjen novim. Kako raste tehnologija u našim domovima, raste i planina elektronskog otpada što ima katastrofalni uticaj na životnu sredinu – opominje Seear.

Njegov partner Tom Williams smatra da je ključ održivog načina života cirkularna ekonomija.

– Prvi korak je da uređaje koje ne koristimo vratimo u svet, da ih iz stanja prethodno voljenog dovedemo u fazu da ih ponovo zavolimo. Prosečno domaćinstvo ima 20 starih, nekorišćenih uređaja – zašto ih ne biste doneli u naš lokalni kiosk, dobili neki novac za njih i usput pomogli okolini?

E2 portal   (Cirkularna ekonomija)