NAJNIŽI TROŠKOVI ZA DOMAĆINSTVA KOJA SE GREJU NA GAS

Za grejanje prosečno izolovanog stambenog prostora od 60 m2 na 20oC u toku 16 sati dnevno u celom stanu, 180 dana u grejnoj sezoni, potrebna je energija od oko 9.000 kWh (150 kWh/m2 je prosečna procenjena potrošnja za grejanje u Srbiji), računica je Agencije za energetiku Srbije.

– Najniže troškove energije za grejanje, za navedene uslove, u grejnoj sezoni 2021/2022. (prema cenama iz prve polovine oktobra 2021.) imaće domaćinstva koja se greju korišćenjem prirodnog gasa – navodi se na sajtu AERS-a i dodaje da prema prosečnoj ceni prirodnog gasa u Srbiji, za grejanje tokom cele zimske sezone treba izdvojiti 42.000 dinara, pri čemu je dodatna prednost njegovog korišćenja i komfor koji pruža.

Gotovo iste troškove u iznosu od 42,4 hiljade dinara imaće i domaćinstva koja koriste drvo u područjima Srbije u kojima se ono može nabaviti po nižim cenama (na primer 5.150 dinara po m3) i ukoliko imaju novije peći čija je efikasnost veća, npr. 65%. Značajno veće troškove, 68,6 hiljade dinara, imaće domaćinstva koja koriste skuplje ogrevno drvo (sa cenom 7.050 dinara po m3) i imaju peći niže efikasnosti.

U odnosu na prirodni gas i jeftinije drvo, nešto viši su troškovi grejanja na ugalj (49 do 52 hiljade dinara).

Građanima koji se greju na pelet godišnji troškovi iznose oko 72.000 dinara, ako se sagoreva u efikasnijim pećima konstruisanim za ovo gorivo.

Domaćinstva koja koriste termoakumulacione peći imaće troškove od 56.000 dinara, ali samo ukoliko se isključivo koristi jeftinija noćna električna energija. Dopunjavanje peći korišćenjem skuplje električne energije samo tokom dva sata dnevno, uvećava troškove za 40%, tako da oni iznose oko 78.000 dinara, što je skuplje od većine alternativnih goriva.

Najveće troškove energije za grejanje imaće domaćinstva koja koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje, propan butan gas i lož ulje. Za nabavku energenata ili energije, koja je potrebna za grejanje prosečnog stana tokom cele sezone, ona moraju izdvojiti 141.500 dinara za električnu energiju, 130 hiljade dinara za propan butan gas, odnosno 134.000 dinara za lož ulje.

U odnosu na prethodnu godinu najviše su porasle jedinične cene lož ulja za 54% i peleta za 22%, a drveta i propan butan gasa su veće za oko 10%. Ostale cene nisu bitno promenjene.

Tabelu možete naći OVDE.

Navedeni iznosi obuhvataju samo troškove nabavke energije, odnosno goriva, a ne obuhvataju investicione troškove (npr. nabavku peći i ugradnju instalacija centralnog grejanja) i troškove periodičnih pregleda i održavanja.

AERS je dao i savet građanima da pri izboru načina grejanja, traže pomoć stručnjaka: Ukoliko ste u mogućnosti, izolujte vaš stambeni prostor i promenite prozore. Ukoliko kupujete nove peći i kotlove, izaberite one koje su energetski što efikasniji.

E2 portal   (eKapija)