BEČ JE PROGLAŠEN EVROPSKIM GRADOM DRVEĆA ZA 2021.GODINU

Prošle godine je Beč proglašen najzelenijim gradom na svetu, a ove godine je dobio još jednu titulu- „Evropski grad drveća“.

Ovom se nagradom odlikuje izuzetna predanost austrijske prestonice urbanom ekosistemu. Brojnim istraživanjima i inovativnim merama Beč pridonosi boljem prilagođavanju klimatskim promenama.

Bečko preduzeće za održavanje gradskih bašti (MA 42) veliku pažnju posvećuje „zelenim plućima” grada. Osim što se brine o oko 500.000 stabala, zaduženo je i za planiranje, gradnju i održavanje 1000 gradskih parkova. Bečki stručnjaci osmišljavaju inovativna rešenja, kako bi gradsko drveće učinili otpornijim na klimatske promene, čime se poboljšava i kvalitet života u gradu. Pritom važnu ulogu igra sistem navodnjavanja, koji stvara najbolje uslove za zdrava i vitalna stabla.

Dodela nagrada održana je 22. oktobra u sklopu godišnjeg sastanka EAC-a u Beču. Osim već navedenih gradova, među dosadašnjim dobitnicima nalaze se i Valensia, Prag, Amsterdam, Krakov i Frankfurt.

Briga o stablima u Beču kao primer drugim gradovima

Grad Beč je ove godine odlikovan pre svega zahvaljujući dobrom upravljanju stablima, što uključuje i posebne mere koje sprovodi gradsko preduzeće MA 42. Zanimljiva je činjenica da su zaposleni u ovom preduzeću u saradnji sa različitim stručnjacima, razvili i patentirali poseban supstrat koji se sastoji od mineralnih i organskih materija, a preduzeće ga i samostalno proizvodi. Koristi se prilikom sadnje stabala, i poboljšava sposobnost skladištenja vode.

Zahvaljujući stručnjacima napravljen je i popis vrsta drveća koje dobro podnose vibracije,  visoke temperature i ostale faktore karakteristične za urbane sredine. Asortiman drveća u Beču trenutno obuhvata oko 30 različitih vrsta. Na ulicama austrijske metropole najčešće se mogu naći javor, lipa, kesten, jasen i platan.

Godišnje se u Beču zasadi oko 4.500 stabala, a na području grada nalazi se i oko 1.000 automatskih sistema za navodnjavanje. Mlada stabla koja nemaju ovakav automatski sistem zalivaju se ručno najmanje jednom nedeljno, a kada su velike vrućine i dva puta tokom prve tri godine. Osim toga, na debla mladih stabala stavljaju se posebne vreće za navodnjavanje, zahvaljujući kojima voda polako teče do korena stabla, i ravnomerno se raspoređuje. Gotovo 150 radnika bečkog preduzeća MA 42 svakodnevno snabdeva gradska stabla sa oko 300.000 litara vode.

Austrijska prestonica takođe ima katastar stabala, koji sadrži informacije kao što su vrsta i visina stabla, obim debla i veličinu krošnje, a u pojedinim slučajevima poznata je i godina sadnje.

E2 portal   (Ekovjesnik)