VELIKO ZAGAĐENJE VAZDUHA U SRBIJI

Prva decembarska noć u Srbiji donela je ekstremno zagađenje vazduha, a zbog krajnje nepovoljnih meteoroloških prilika mnogi gradovi naše zemlje našli su se u poslednjoj, najgoroj zoni zagađenja.

Pogled na mapu Srbije sajta waqi.info tokom prošle noći bio je užasavajući. Jer, pored “crvene”, boje na koju smo praktično “navikli” tokom zime i u koju je “obojena” većina gradova Srbije, po pet mesta u našoj zemlji našlo se i u “ljubičastoj” i čak najgoroj, poslednoj “bordo” zoni.

Te dve zone, po kvalifikaciji sajta Svetsko zagađenje vazduha koji pokazuje indeks kvaliteta vazduha u realnom vremenu, predstavljaju „veoma nezdrav“, odnosno, „opasan“ vazduh po zdravlje ljudi.

U toj poslednjoj zoni zdravstveno upozorenje glasi: „svako može doživeti ozbiljnije zdravstvene posledice“. Neslavni rekorder u „bordo“ zoni po toj kvalifikaciji kvaliteta vazduha (vrednosti veće od 300) bila je okolina Šapca u pravcu Mišara sa indeksom čak 564!

„Opasan“ vazduh udisali su i žitelji Subotice (indeks 406), Šapca (376), Borče (466) i Nišlije na Paliluli (330). U „ljubičastoj“ zoni, koja po kvalifikaciji sajta Svetsko zagađenje vazduha predstavlja „veoma nezdrav“ vazduh (vrednosti veće od 200), pak, našli su se još Smederevo, Požarevac, Šabac i Vračar u Beogradu.

Praktično, sinoć su svi ravničarski krajevi Srbije, gde su dominantni izvori zagađenja individualna ložišta na fosilna goriva i gust saobraćaj, zbog odsustva vetra, ali i guste magle koja se spustila na njih, bili „pod udarom“ ekstremnog aerozagađenja.

A zbog jutarnjeg mraza, iako se nad Srbijom jutros razvedrilo, situacija je tek nešto bolja što potvrđuju i aparati Agencije za zaštitu životne sredine.
Naime, u više od 10 gradova Srbije i dalje se udiše zagađen vazduh, kako ga kvalifikuje ova državna Agencija.

Reč je o zagađenju suspendovanim PM-10 česticama, čiji se nivo kreće od 93 mikrograma po kubnom metru u Smederevu, do 109 mikrograma po kubnom metru u Pančevu. Zagađenje PM-2,5 česticama ide od 59 mikrograma u Novom Sadu do 91 mikrogram po kubnom metru u Novom Pazaru.

Valjevo je ponovo u najgoroj zoni „jako zagađenog“ vazduha
Ponovo je neslavni izuzetak Valjevo, koje se po merenjima Agencije za zaštitu životne sredine danas nalazi u petoj, najgoroj zoni koja označava „jako zagađen“ vazduh.
Grad na Kolubari „izbombardovan“ je sa 159 mikrograma PM-10, odnosno 150 mikrograma po kubnom metru PM-2,5 čestica, što je po tri puta više od dozvoljenih vrednosti!

– Ovakvi meteorološki uslovi, niske temperature i mraz, a bez vetra i kiše, predstavljaju praktično najnepovoljniju situaciju. Takođe, povećana vlažnost vazduha, kondenzacija i manji vazdušni pritisak prouzrokuju maglu a to dovodi do toga da se PM čestice bukvalno „lepe“ za vazduh i njihova koncentracija raste i opstaje u dužem vremenskom periodu, najviše ugrožavajući urbana mesta u kotlinama ili ravnici – objašnjava Biljana Mladenović, rukovodilac za kvalitet vazduha u valjevskom Zavodu za javno zdravlje.

Od svih polutanata u vazduhu koje ugrožavaju stanovništvo Srbije, najopasnije su suspendovane PM čestice (prašina manja od 10, odnosno, 2,5 mikrometara). One predstavljaju smešu dima, čađi, kiseline i teških metala, a nastaju sagorevanjem fosilnih goriva, kao što su auspusi vozila, te grejanje na drva i ugalj.
Ove “nevidljive ubice” iz vazduha Svetska zdravstvena organizacija proglasila je odgovornim za preuranjenu smrt 3.600 ljudi svake godine u Srbiji, s obzirom da prodirući do pluća i krvotoka, pored respiratornih, izazivaju i kardiovaskulana i maligna oboljenja.

E2 portal   (Blic)