PRVA SRPSKA PAMETNA BAŠTA

Šta se dobije kada svoje znanje spoje biolozi, arhitekte i inženjeri? Odgovor je UrbiGo, pametni uređaj za uzgajanje biljaka u kućnim uslovima.

Ovo je ujedno prva srpska „pametna baštica”, gde biljke zalivate i negujete putem aplikacije na mobilnom telefonu. „Ona vas obaveštava kada je potrebno da vašim biljkama dolijete vodu i uči vas kako da negujete svoj kutak zelenila u stanu ili kancelariji“, ističe Anja Varničić, direktor i koosnivač startap kompanije UrbiGo.

Faktički, to znači da možete da gajite zelenu salatu, začinsko bilje ili čeri paradajz u svom stanu tokom cele godine. „UrbiGo ima svetlost koja menja sunčevu. Takođe, uz pomoć aplikacije možete da naučite kako da negujete vaše biljke, ili na koji način da ih kasnije koristite“, dodaje.

Ovime je zadovoljena potreba mlađih generacija da u urbanoj sredini, pored nedostatka vremena i prostora, uspešno u životu održavaju parče zelenila. „Ideja je nastala za vreme mog studiranja u Finskoj. Tamo sam se upoznala sa urbanom ekologijom. Videla sam šta sve ljudi rade kako bi u svoje domove uneli malo prirode“, opisuje Anja.

Kompanija URbiGo dobitnik je granta Fonda za inovacionu delatnost Republike Srbije, a podršana je od strane najvećih startap takmičenja i fondova u Evropi.

Najnovija serija prve srpske pametne bašte koja preti da osvoji ceo svet, lansirana je pre svega mesec dana a svoj pametni kutak zelenila možete osigurati direktno na njihovom sajtu i time podržati ovaj domaći zeleno tehnološki startap!

E2 portal