VERTIKALNA ŠUMA U HOLANDIJI

Nakon uspešne realizacije prve vertikalne šume u Milanu i privođenja kraju novih projekata u kineskim gradovima Huanggangu i Nanjingu, kao i onih u Parizu i Tirani, pri kraju je i projekat vertikalnog pošumljavanja u holandskom gradu Ajndhovenu.

Ipak, ovaj projekat arhitekte Stefana Boerija ipak se razlikuje od prethodnih, jer je namenjen stambenom zbrinjavanju socijalno ugroženih porodica i to prvenstveno mladih parova koji nemaju rešeno stambeno pitanje.

Projekat nosi naziv Trudo Vertical Forest, pošto je naručilac kompanija Sint Trudo, a toranj će sa svojih 19 spratova i 75 metara visine raspolagati sa 125 stanova za iznajmljivanje.

„Novi toranj u Ajndhovenu potvrđuje kako je moguće spojiti napore na ublažavanju delovanja klimatskih promena sa problemom stambenog zbrinjavanja socijalno ugroženih porodica“, izjavio je arhitekta Stefano Boeri. „Vertikalno pošumljavanje nije samo neophodno za zaštitu životne sredine svetskih gradova, već i prilika za poboljšanje uslova života siromašnijih građana“, dodao je Boeri.

Korišćenjem novih tehnika gradnje i racionalizacijom fasadnih rešenja tako se realizuje prvi projekat vertikalne šume namenjen stambenom zbrinjavanju socijalno ugroženih porodica. Svaka od 125 stambenih jedinica imaće površinu manju od 50 kvadratnih metara i terasu od 4 kvadrata, na kojoj će biti zasađeno po jedno stablo i dvadesetak različitih vrsta žbunja.

Vertikalna šuma Trudo predstavljaće pravi ekosistem sa više od 70 različitih biljnih vrsta koje će smanjivati zagađenje vazduha i godišnje apsorbovati više od 50 tona ugljen-dioksida.

Završetak gradnje se očekuje do kraja ovog meseca, a useljenje od sredine godine.

E2 portal   (Ekovjesnik)