VEŠTAČKO STABLO U BORBI PROTIV ZAGAĐENJA VAZDUHA

Zagađenje vazduha je jedan od najvećih problema savremenog sveta, koje ima izuzetno štetne posledice za ljudsko zdravlje, bilo da se radi o stanovništvu velikih gradova ili ruralnih područja.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), problem zagađenja vazduha godišnje uzrokuje više od sedam miliona smrtnih slučajeva širom sveta, od čega oko 400.000 preranih smrti samo u državama članicama EU-a. Loš kvalitet vazduha može da izazove rak pluća, moždani udar, srčani udar i akutne respiratorne probleme kod dece, zbog toga mnoge organizacije, istraživači i kompanije rade na razvoju različitih projekata s ciljem rešavanja ovog problema. Jedan od njih je i projekat BioUrban meksičke kompanije BiomiTech, specijalizovane za sisteme filtracije mikroalgi, i čini se da daje vrlo ohrabrujuće rezultate.

BioUrban 2.0 je revolucionarni uređaj, koji ima isti efekat na pročišćavanje vazduha kao 368 stabala. Sastoji se od pet cilindara, od koji je svaki zapremine 100 litara i ispunjen algama. Poznato je da biljke procesom fotosinteze upijaju ugljen- dioksid iz atmosfere, a alge su u tome posebno efikasne – apsorbuju vazduh, filtriraju ga i zatim oslobađaju u pročišćenom obliku.

Još jedna velika prednost ovog uređaja je u tome što je u potpunosti autonoman jer se napaja solarnom energijom. Takođe, treba napomenuti da uređaj može da radi 24 sata dnevno zahvaljujući svetiljkama koje osvetljavaju alge tokom noći, i tako omogućuju nastavak ciklusa fotosinteze. Alge ipak treba menjati svaka tri do četiri meseca, a dobra je stvar što se odstranjene alge upotrebljavaju kao đubrivo na poljoprivrednim zemljištima.

Ovo robotsko stablo visoko četiri metra ne zamenjuje prava stabla, već ih nadopunjuje, a namenjeno je ugradnji na javnim površinama, većim raskrsnicama i drugim frekventnim lokacijama. Cena uređaja iznosi 40.000 eura, nekoliko ih je već instalirano u u Meksiku, Panami i Kolumbiji, a uskoro bi trebalo da stignu i u Evropu. Interes za njihovom instalacijom s ciljem smanjenja zagađenja vazduha već su izrazile Velika Britanija i Francuska.

E2 portal   (Ekovjesnik)