VODIČ ZA EFIKASNO GREJANJE

Grejanje doma tokom zime je jedno od najvećih troškova za domaćinstvo. Prema nekim istraživanjima, oko 40% potrošene energije ode na grejanje. I dok troškovi energije rastu, poboljšana energetska efikasnost sistema za grejanje kompenzuje cenu energije.

Postoji mnogo energetski efikasnih sistema za grejanje za svaki budžet, koji će vam pomoći da ugrejete dom i uštedite novac tokom tog procesa.
Vaš prioritet treba da bude zaptivanje curenja vazduha na vratima, prozorima, zidovima, podovima. Dobra izolacija je neophodna, kako bi se uopšte mogao dobro zagrejati prostor. Ovi mali koraci vrede ulaganja – dugoročno će vam uštedeti novac.

Kako da odaberete sistem za grejanje koji vam najviše odgovara?
Razmislite o sledećih šest pitanja, pre nego što odaberete odgovarajući sistem grejanja.

Kakva je klima?
Za područja sa hladnijom klimom je potreban veći, visokoefikasan sistem grejanja, koji će efikasno zagrejati dom uz minimalne troškove održavanja.
Za područja sa umerenom klimom, dovoljan je i prenosivi grejač, neophodan samo za hladnije dane.

Koliko prostora vašeg doma je stvarno neophodno da zagrejete?
Da li želite da zagrejete celu kuću/stan, ili samo neke prostorije? Izaberite sisteme koji se mogu podešavati, tako da grejete samo prostorije koje se najviše koriste. Termostat je takođe od suštinskog značaja, kako bi sistem radio samo onda kada je neophodno.

Koju vrstu instalacije zahteva energetski efikasan sistem kućnog grejanja?
Jedan od najefikasnijih sistema je podno grejanje, ali je često nezgodno za postavljanje u postojećim domovima.

Koliko prostora imate za postavljanje sistema za grejanje?
Velika peć možda nije praktična ako imate mali stan. Spoljne jedinice, kao što su toplotne pumpe možda nisu moguće bez dvorišta ili dovoljno prostora spolja, da bi se postavila jedinica.

Koje gorivo je dostupno i koliko će koštati grejanje doma?
Uobičajene opcije uključuju prirodni gas, lož ulje, struju, i značajno se razlikuju u ceni. Zbog toga treba dobro razmisliti šta je dugoročno najisplativije.

Da li mogu da priuštim sistem grejanja održivih izvora energije?
Solarna ili geotermalna jedinica mogu da imaju veliku početnu cenu, ali ima mnogo popusta i podsticaja na razmatranju. Niži mesečni troškovi i povećanje cene vrednosti vašeg doma nisu zanemarivi.

Najnoviji i najefikasniji sistemi grejanja
Sada kada imate ideju koji tip grejanja najviše odgovara vašem domu i budžetu, razmotrite opcije.

Energetski efikasne peći i kotlovi
Najnoviji modeli imaju impresivan raspon efikasnosti između 90 i 94%, što štedi mnogo novca.

Sistemi toplotnih pumpi
Jedan od najpovoljnijih sistema za grejanje je sistem toplotnih pumpi. Uopšte ne koristi fosilno gorivo. Umesto njega, koristi se toplota iz vazduha ili zemlje, koja se isporučuje u dom putem električne pumpe. Ova vrsta sistema leti izvlači topao vazduh, pa se koristi kao klima uređaj.

Sistemi solarnog grejanja
Korišćenje solarne energije za zagrevanje doma je najjeftiniji način zagrevanja, jer koristi slobodnu sunčevu energiju. Jedini problem je što je za rad ovog sistema neophodno sunce, a ako živite u regionu gde je zimi često oblačno i hladno, ova vrsta sistema nije najpouzdanija za vas.

E2 portal