WABIO TEHNOLOGIJA POMAŽE U REŠAVANJU PROBLEMA OKO NEDOSTATKA ELEKTRIČNE ENERGIJE

Wabio tehnologija je jedino brzo rešenje problema nedostatka električne energije iz domaćih resursa u Srbiji. Proizvodnja električne energije od žetvenih ostataka (biomase) nije samo najjeftinija u odnosu na druge kapacitete, već je i ekološki najpodobnija. Da bi se iskoristili ovi potencijali, ne samo u energetskom već i poljoprivrednom sektoru, neophodno je da ova energetska rešenja budu deo buduće Strategije razvoja energetike Srbije, čija izrada je u toku.

Procene su da će Srbiji tokom zime nedostajati oko 500 MWh električne energije iz domaće proizvodnje i da će uvoz koštati oko milijardu evra. Računa se da će cena električne energije sledeće godine porasti, pa bi i iznos koji ćemo morati platiti za uvoz mogao biti i veći.

– Zbog stanja u proizvodnim pogonima Elektroprivrede Srbije – na kopovima uglja i u termoelektranama stručnjaci ukazuju da će tokom sledećih pet godina Srbija morati platiti za nedostajuću količinu električne energije pet do šest milijardi evra. A možda i više. To bi, svakako, drastično osiromašilo Srbiju – ističu u kompaniji WABIO Investment Holding.

Efikasna proizvodnja zelene struje
Kada bi se tih pet do 6 mlrd EUR investiralo u Wabio biogasne elektrane mogli bi se izgraditi kapacitet od 800 do 1.000 MW instalisane snage za proizvodnju zelene električne energije. Napominjem da je moguće sa srpskim inženjerima i domaćim resursima godišnje izgraditi kapacitete od oko 150 MW instalisane snage. Znači,već za oko četiri do pet godina moguće je izgraditi nedostajući kapacitet od 400 do 500 MW, računajući da je za pripremu i projektovanje potrebno oko godinu dana.

Izgradnjom Wabio biogasnih elektrana sa instalisanim gasnim i parnim turbinama imali bismo efikasnost proizvodnje zelene električne energije od oko 55%, a ukupnu energetsku efikasnost od čak 80 do 90%. To bi značajno smanjilo i negativan uticaj proizvodnje električne energije na životnu sredinu, navode iz WABIO Investment Holdinga u Srbiji.
Dodaju da je za izgradnju nuklearne elektrane potrebna najmanje decenija – po donošenju odluke – a možda i više od 15 godina. – Kod izgradnje novih kapaciteta u termo sektoru, konkretno, elektrana na ugalj, u ovom trenutku je problem što tu ne bi mogli da računamo na finansiranje ni od jedne zapadne finansijske institucije. Ostaje, takođe, problem potencijalnog protesta zbog zagađenja životne sredine sagorevanjem uglja.

Ekološki prihvatljiva a jeftina proizvodnja
Treba imati u vidu i samu proizvodnu cenu struje iz različitih izvora. Iz ove kompanije napominju da proizvodna cena 1 kWh električne energije Wabio tehnologijom iznosi od 0,045 do 0,05 evra (ne računajući troškove finansiranja), što je 20% niža proizvodna cena u odnosu na ugalj. A u odnosu na nukleranu energiju Wabio proizvodna cena 1 kWh je niža za oko 40%.

U ovu cenu je uključena i otkupna cena žetvenih ostataka (biomase, 85% suve mase, 90% organske suve mase)ž) od 50 evra po toni (troškovi sakupljnaja iznose oko 20 evra/t).Ova cena otkupa žetvenih ostataka garantuje dodatni profit poljoprivrednicima. Srpski poljoprivredni sektor bi od sakupljenih žetvenih ostataka ostvario dodatni profit od 150 do 300 miliona evra na godišnjem nivou, u zavisnosti koliko procenata žetvenih ostataka sakupe (50 ili 100%).- Wabio biogasne elektrane ne emituju u vazduh nikakva štetna jedinjenja, niti proizvode otpad koji treba zbrinjavati. Kao nusproizvod ostaje digestat, koji je odlično organsko đubrivo, koje se vraća na obradivo poljoprivredno zemljište, sa velikim benefitima – dodaju u kompaniji.

Wabio biogasne elektrane ne proizvode otpadne vode – ne zagađuju vodotokove. Dakle, Wabio biogasne elektrane nemaju ni jedan negativan uticaj na životnu sredinu, za razliku od drugih danas postojećih tehničkih rešenja, hidroelektrana, nuklearnih elektrana i termoelektrana na ugalj.

E2 portal (Energija Balkana)