ZAHVALJUJUĆI PIVU U AUSTRALIJI SE 1200 DOMAĆINSTAVA SNABDEVA STRUJOM

Ljubiteljima piva sledeća vest neće se preterano dopasti. Milioni litara napitka iz pivara Južne Australije je pretvoreno u električnu energiju u tamošnjem postrojenju za preradu otpadnih voda. Ukoliko će ljubiteljima biti iole lakše – pivu, koji je umesto u njihovim stomacima završio napajajući objekte australijskog javnog komunalnog preduzeća, istekao je rok.

Usled mera predostrožnosti zbog zdravstvene krize izazvana novim koronavirusom uvedenih u martu, na mnoge pivare, pabove i restorane stavljen je katanac. Rezultat zatvaranja? Mnogo neprodatog piva.

Posledica iznenadno niske potrošnje alkohola bila je nikada veća proizvodnja struje iz obnovljivih izvora u postrojenju za preradu otpadnih voda Glenelg iz Adelejda. Kapacitet je skočio na 654 MW tokom samo jednog meseca. Količina električne energije iz piva je dovoljna za snabdevanje 1.200 domaćinstava.

U normalnim okolnostima, fabrika generiše oko 80 odsto struje iz biogasa, međutim, pomoću novog resursa, gotovo je energetski samodovoljna. Pivo se ispušta u rezervoare u kojima se meša sa muljem iz kanalizacije. U maju je proizvedeno rekordnih 355.200 kubnih metara biogasa, a u junu 320.000 kubnih metara biogasa, „ubacivanjem“ 150.000 litara piva u energetski miks nedeljno.

Javno komunalno preduzeće „SA Water“ koje sprovodi ovu praksu naglašava da se tako smanjuje količina otpada uz istovremeno povećanje upotrebe čiste energije i koristi za životnu sredinu. Menadžerka Liza Hanan objasnila je da je „pojačanje“ iz pivara dobrodošlo. „Na vrhuncu pandemije KOVID-19 bili smo u prilici da prihvatimo pivo od industrije koje je trebalo da se odloži. Ono je zaista sjajan otpad za naš digestor zbog svoje visoke energetske vrednosti“, otkrila je ona i dodala da su na taj način na dobiti čak i njihovi klijenti zato što se kroz elektroenergetsku nezavisnost snižavaju računi preduzeća, a posledično i njihovi troškovi.

E2 portal   (Energetski portal)