MORIMA I OKEANIMA PRETI TROSTRUKO VEĆA KOLIČINA PLASTIKE

Da li ćemo u budućnosti plivati u moru plastike i da li su svi dosadašnji napori uloženi u zaustavljanje zagađenja plastikom bili uzaludni? Prema izveštaju „Breaking the plastic wave“ („Razbijanje talasa plastike“) preti nam enormno povećanje plastičnog otpada u svetskim morima i okeanima, čija bi količina u narednih 20 godina mogla da se utrostruči.

Ako nastavimo sa dosadašnjom proizvodnjom i upotrebom plastičnih proizvoda, količina plastike bi mogla da se utrostruči već do 2040. godine. To je zaključak izveštaja „Breaking the plastic wave“. Na izveštaju su radili brojni svetski stručnjaci, i ukazuju nam na mogućnost dodatnog razbuktavanja plastične krize u godinama koje dolaze i eksponencijalnog rasta količine plastičnog otpada u morima i okeanima.

Stručnjaci ovim izveštajem upućuju dramatično upozorenje o katastrofalnim posledicama zagađenja plastikom, ako svet nastavi sa dosadašnjom proizvodnjom plastike i njenim neefikasnim odlaganjem, ali ujedno predlažu aktivnosti kojima se ova crna predviđanja ipak mogu izbeći.

Plastika je svuda prisutna na našoj planeti, pa i u najudaljenijim delovima i najvećim dubinama svetskih okeana. Kako se navodi u izveštaju, 2016. godine je u okeane ispušteno 11 miliona tona plastičnog otpada, a očekuje se da će godišnja količina do 2040. narasti na gotovo 30 miliona, uz četiri puta veću količinu plastičnog otpada nego što ona danas iznosi. To je isto što i bacanje 50 kilograma plastike na svaki metar obale širom sveta, navode autori izveštaja, i ističu mogućnost dramatičnih posledica za ribarstvo, zdravlje, proizvodnju hrane i porast emisija gasova staklene bašte.

Šta možemo da uradimo?
Kako bi se izbegle najcrnje prognoze, stručnjaci okupljeni oko nevladine organizacije Pew Charity Trusts veruju da postoje rešenja koja su tehnički izvediva, ekonomski održiva i društveno prihvatljiva. U izveštaju se navodi osam važnih mera delovanja, koje uključuju smanjenje proizvodnje plastike, fokusiranje na recikliranje, uvođenje alternativnih proizvoda i održivih materijala, kao i ponovnu upotrebu, a ističe se i važnost unapređenja privrede i odvojenog prikupljanja otpada u srednje i nisko razvijenim zemljama sveta, i svakako povećane odgovornosti proizvođača i konačnog zaustavljanja izvoza plastičnog otpada u celom svetu. Tako bi se na globalnom nivou moglo smanjiti zagađenje plastikom do 2040. godine za čak 80 %, zaključuje se u izveštaju „Razbijanje talasa plastike“.

E2 portal   (Ekovjesnik)