STANICE GRADSKOG PREVOZA U BEČU POSTAJU JOŠ ZELENIJE

Pod motom „Greener Linien“ bečko gradsko preduzeće za javni prevoz Wiener Linien kontinuirano sprovodi brojne projekte koji javni prevoz u austrijskoj metropoli čine klimatski još prihvatljivijim. Tako je, na primer, ove godine zgrada stanice metroa u 9. gradskom okrugu dobila zelenu fasadu, dok su prošle godine na pet stanica javnog prevoza zasađene biljke puzavice.

Kod izgradnje novih stanica, njihovo ozelenjavanje bi ubuduće trebalo da bude uključeno već u samom procesu planiranja. U sklopu inovativnog pilot-projekta nastaće nova zelena stanica tramvaja nasuprot zgrade austrijskog parlamenta u Beču. Dok stariji modeli stanica zbog statike i nagiba nisu dopuštali sadnju biljaka na krovu, na novoj stanici prvi put će biti moguće da se zasadi cveće.

„U našem gradu se nizom mera borimo protiv toplotnih ostrva izazvanih klimatskim promenama“, kažu nadležni. Nadalje objašnjavaju da zelenilo na stanicama javnog prevoza pruža hlad i smanjuje okolnu temperaturu vazduha. Time se aktivno doprinosi zaštiti životne sredine, a šareno cveće i zelenilo vizuelno oplemenjuju stanice.

Bečko gradsko preduzeće Wiener Linien pre nekoliko meseci je pozvalo građane da pošalju svoje kreativne ideje kako da se ozelene novoizgrađene stanice tramvaja. Među brojnim pristiglim predlozima odabran je koncept koji ne samo da lepo izgleda, već je održiv, efikasan i jednostavan za održavanje. Tako će stanica nasuprot zgrade parlamenta biti redizajnirana i u potpunosti iznova izgrađena. Zadnja strana i krov će biti prekriveni zelenilom. Na krovu stanice će biti različite vrste cveća poput lavande, zimskog jasmina i zimzelene biljke puzavice. Uz to, stanica će imati i rezervoar za vodu, koji će služiti za prikupljanje kišnice, čime će se obezbediti dovoljno vode za biljke.

E2 portal   (EurocommPR)