BIOMASA ŠTEDI TREĆINU RAČUNA

Kotlarnicu na biomasu koja se gradi pored Tehničke škole u Despotovcu će činiti tri kotla od po 500 kilovata, a na toplovodnu mrežu, koja se istovremeno postavlja, u prvoj fazi će biti povezani Dom zdravlja, predškolska ustanova Rada Miljković, pomenuta srednja škola, OŠ Despot Stefan Visoki i gradska hala.

Oko 2 mil EUR za ovu investiciju je obezbedila Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, dok je lokalna samouprava zadužena za projektno-tehničku dokumentaciju i stručni nadzor. Radovi bi trebalo da budu završeni najkasnije do 15. oktobra.

– Ovo će biti prva kotlarnica na biomasu u Pomoravskom okrugu, a treća u Srbiji. Radovi kasne zbog problema s prvim izvođačima radova, pa su u međuvremenu „nikla“ istovetna postrojenja u Priboju i Mionici, a mi ćemo pokušati da ove grejne sezone priključimo i zgradu Opštine – kaže prvi čovek Despotovca Nikola Nikolić.

Tokom druge faze, na red će doći priključivanje biblioteke, JKP Stan i Centra za kulturu. Kada bude završen zatvoreni bazen, čija izgradnja je takođe planirana, i on će biti povezan sa novom toplanom.

Predsednik Opštine, međutim, priznaje da su to dodatne investicije, za koje bi tek trebalo pronaći finansijere…

– Kada budemo povezali javne objekte, s obzirom na to da su oni listom već energetski efikasni, na osnovu iskustava zemalja u kojima se ovaj energent već koristi, godišnja ušteda u odnosu na fosilna goriva bi trebalo da bude najmanje 30% od dosadašnjih troškova – zaključuje Nikolić i najavljuje da će, ukoliko kapaciteti to dozvole, nastojati da na najsavremeniji sistem grejanja priključe i stambene zgrade.

Novi most u Sladaji

Na teritoriji Despotovca, u toku je izrada mosta na državnom putu od Vodne do Krepoljina, u selu Sladaja. Dosadašnji prelaz je bio toliko oštećen, da se opravdano postavljalo pitanje bezbednog odvijanja saobraćaja, pa je JP Putevi Srbije izdvojilo 60 miliona dinara, a izvođač radova je „Preduzeće za puteve“ iz Kragujevca.

E2 portal   (Večernje novosti)