ZAMENA PROZORA OD NAKNADA ZA STRUJU I GAS

Od naredne godine će i građani Srbije moći da zamene stare i dotrajale prozore ili da obnove fasade svojih kuća uz povoljnije kredite. Deo sredstava, kako obećavaju nadležni, biće – bespovratan. Novac će biti obezbeđen iz Fonda za energetsku efikasnost, koji bi trebalo da bude formiran krajem godine, a koji će startovati sa 20 miliona evra.

U taj fond će se slivati i sredstva od naknada za energetsku efikasnost, koje će se plaćati za struju, gas i gorivo. Građani će za utrošen kilovat-sat električne energije plaćati naknadu u iznosu od 0,015 dinara, a za metar kubni gasa i litar goriva naknada će iznositi 0,15 dinara.

Građani će moći da koriste tako prikupljeni novac za unapređenje energetske efikasnosti svojih stanova i kuća i kupovinu energetski efikasnih uređaja.
Ova sredstva će biti dodeljivana kroz povoljne kredite, dok će deo novca biti bespovratan.
Rad Fonda za energetsku efikasnost, način je da se smanji potrošnja energije i da se smanje računi, ali i ispune preuzete obaveze. Trenutno se u Srbiji zbog loše izolacije kuća i zgrada gubi i do 40 odsto energije.

Naknade za energetsku efikasnost naći će se na julskim računima za struju, gas i gorivo. Srbijagas je svojim potrošačima poslala obaveštenje da će im kubik zbog ovog nameta biti skuplji za 0,15 dinara. Toliko je po litru veća i cena goriva. Naftaši kažu da je, pored akciza, to četvrta naknada koja će uticati na cenovnike na pumpama.

E2 portal   (Novosti)