KRAGUJEVAC RADI NA POVEĆANJU ENERGETSKE EFIKASNOSTI

Gradska vlast u Kragujevcu očekuje da će u budžetu uštedeti najmanje 50.000 evra godišnje, ako bude realizovan projekat povećanje energetske efikasnosti u javnim objektima i sistemu javnog osvetljenja u gradu. Planirano je da se za više od 70 odsto poveća energetska efikasnost ugradnjom LED svetiljki. Bilo bi zamenjeno blizu 25.000 svetiljki na koje se sada godišnje troši oko 117 miliona dinara, bez PDV-a.

U planu je i rekonstrukcija sistema grejanja za više od 15 odsto u pet škola i jednom vrtiću.

Predviđena je i zamena dotrajale spoljašnje drvene stolarije u tri škole, jednom vrtiću i zgradi Gradske uprave čime će se potrošnja toplotne energije smanjiti za najmanje 12 odsto.

Energetski menadžer Kragujevca Ana Radojević je rekla Beti da je firma „Resalta“ dala inicijativu za realizaciju javno-privatnog partnerstva u oblasti energetske efikasnosti.

„Ukoliko ovaj projekat bude realizovan, biće prvi ove vrste u Srbiji, jer će obuhvatiti modernizaciju javne rasvete i mere energetske sanacija na objektima za koje se privatni partner obavezuje da će uraditi projektnu dokumentaciju“, rekla je Radojević.

O inicijativi „Resalte“ će u petak, 19. jula odlučiti Gradska skupština.

„Prema predlogu Resalte u gradskom budžetu ostajaće 50.000 evra godišnje, za koliko će biti manji sadašnji troškovi za električnu energiju, održavanje javne rasvete, za grejanje javnih objekata i održavanje sistema grejanja“, rekla je Radojević.

To znači da bi grad 15 godina imao iste ili manje troškove za javnu rasvetu i grejanje šest svojih objekata, a imao bi novu i savremenu LED uličnu rasvetu i obnovljene objekte. Posle isteka 15 godina, grad bi bio vlasnik opreme.

Održavanje javne rasvete i grejanja u objektima u tom periodu bili bi na teret privatnog partnera.

Radojević je dodala da ako Skupština prihvati inicijativu firme „Resalta“, to ne znači da će ona i realizovati projekat jer bi usledilo raspisivanje javne nabavke i izbor najpovoljnijeg ponuđača.

E2 portal   (Beta)