ZAŠTO JE VODA U VENECIJI POZELENELA?

Fluorescentna zelena voda koja se u nedelju misteriozno pojavila u čuvenom venecijanskom Velikom kanalu je prouzrokovana hemikalijom koja se obično koristi u podvodnoj izgradnji da bi se identifikovala curenja, kažu vlasti.

Hemikalija fluorescein nije toksična. Ostaje nejasno kako je supstanca završila u kanalu, ali Regionalna agencija za zaštitu životne sredine u Veneciji (ARPAV) saopštila je da, s obzirom na puštenu količinu, malo je verovatno da je reč o nesreći.

Zelenu mrlju su prvi primetili stanovnici u blizini mosta Rijalto u nedelju ujutru i ona je polako rasla tokom dana. Na slikama se vide gondole kako prolaze kroz smaragdnu supstancu.

Nijedna grupa nije preuzela odgovornost za taj čin, a lokalna policija istražuje brojne tragove, uključujući ekološki aktivizam, rekao je portparol venecijanske policije za CNN.

Dalji rezultati testova se očekuju kasnije ove nedelje, a oni bi mogli pomoći da se identifikuje tačna količina supstance u vodi.

Luka Zaja, predsednik regije Veneto, upozorio je da aktivisti za zaštitu životne sredine mogu da izvrše slične radnje.

Neobična boja nastala je tokom manifestacije Vogalonga, koja se organizuje kako bi se obnovila venecijanska tradicija i pomoglo skretanje pažnje javnosti na životnu sredinu i prirodu. Takođe, prošlog vikenda je otvoreno i Bijenale arhitekture.

Ovo nije prvi put da je venecijanski Veliki kanal promenio boju.

Godine 1968. argentinski umetnik Nikolas Garsija Uriburu obojio je vodu kanala u fluorescentno zelenu, tokom Bijenala. Ovaj potez je osmišljen da skrene pažnju na ekološka pitanja i odnos između prirode i civilizacije.

E2 portal (Euractiv)