MAJDANPEK PRELAZI NA KORIŠĆENJE BIOMASE U SISTEMU DALJINSKOG GREJANJA

Majdanpek će u potpunosti preći na korišćenje biomase u sistemu daljinskog grejanja, emisije sumpor-dioksida iz toplane će biti u potpunosti eliminisane, dok će se emisije ugljen-dioksida smanjiti za 93 odsto godišnje, rekla je danas ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović.

Ona je na potpisivanju ugovora za izgradnju nove toplane na biomasu u Majdanpeku, u koju će biti uloženo četiri milona evra, rekla da je procena da će troškovi rada toplane biti manji za 15 odsto.

Zajedno sa rekonstrukcijom dela toplovodne mreže i podstanica, za koje je ugovor potpisan u aprilu, ovaj projekat u Majdanpeku biće uloženo 5,5 miliona evra, navelo je Ministarstvo u saopštenju.

Očekuje se da radovi na toplovodu i podstanicama počnu narednih dana i da se završe do početka grejne sezone, dok je planirano da radovi na gradnji nove toplane počnu u julu i da budu završeni do februara 2024. godina.

Posle Malog Zvornika, Priboja i Novog Pazara, Majdanpek je četvrta lokalna samouprava koja će dobiti novu toplanu na biomasu u okviru projekta „Podsticanje razvoja obnovljive energije-razvoj tržišta biomase u Srbiji – faza 1“, vrednog 26,75 miliona evra, koji se realizuje uz podršku  nemačke razvojne banke „KfW“ i donaciju Švajcarske konfederacije.

E2 portal (Beta)