ZAŠTO SU ČEPOVI POSTALI NEODVOJIVI OD PLASTIČNIH FLAŠA?

Na tržištu su se pojavile flaše sa neodvojivim čepovima.

Čepovi se tako više ne mogu odvojiti kako je to bilo moguće do sada, nego su nešto čvršćom plastičnom niti povezani sa plastičnim prstenom omotanim na vrhu flaše. Zašto se ide na takvo rešenje?

Radi se o direktivi Evropske unije usmerenoj prema ideji da se reciklira što više plastike. Kao što to već biva s direktivama Europske unije, radi se o nečemu već davno izglasanom, što tek mora da stupi na snagu u potpunosti.

U ovom slučaju, u maju 2018. Evropska unija je najavila novu direktivu o tome kako postupati s plastičnim proizvodima za jednokratnu upotrebu. Prema toj će se direktivi, između ostalog, pića će se moći prodavati u plastičnim flašama samo ako čep ostane pričvršćen na njoj. Direktiva je izglasana 5. juna 2019. godine, a proizvođači imaju obavezu da joj svoje proizvode u potpunosti prilagode do decembra 2024.

Nova direktiva EU o plastici za jednokratnu upotrebu se na globalnom nivou smatra najambicioznijim pravnim instrumentom koji se bavi morskim otpadom.

Uglavnom, ona zabranjuje plastične proizvode za jednokratnu upotrebu gde su moguće alternative. To su npr. plastični štapići za vatu, pribor za jelo, tanjiri, slamke…
Ova direktiva je deo prve Strategije o plastici Evropske unije, koja za cilj ima da se plastična ambalaža na tržištu EU reciklira do 2030. godine, smanji potrošnja plastike za jednokratnu upotrebu i ograniči namerna upotreba mikroplastike.

Zbog ove odluke otpad bi mogao da se smanji za 10 odsto.
Prema podacima Evropske komisije, Evropljani svake godine proizvedu 25 miliona tona plastičnog otpada, ali manje od 30 posto se prikupi za recikliranje. Kako stoji u direktivi, u EU od 80 do 85 odsto morskog otpada čini plastika, pri čemu plastični predmeti za jednokratnu upotrebu čine 50 odsto, a predmeti povezani s ribolovom 27 posto ukupne količine.

E2 portal