ZELENI ZID OD GLINENOG CREPA OBEZBEĐUJE PRIRODNO HLAĐENJE

Indijska arhitektonska kompanija Manoj Patel Design Studio je u svom poslednjem projektu koristila „upcycling“ i od lokalno proizvedenog crepa od pečene gline stvorila zeleni zid s prirodnim prednostima hlađenja.

Ovim načinom ponovne upotrebe lokalno proizvedenog glinenog crepa nastojalo se uticati na ograničenje korišćenja plastičnih i metalnih posuda za biljke i cveće, koje sve više zamenjuju tradicionalne glinene posude. Manoj Patel Design Studio je glineni crep koristio pri uređenju terase jedne kuće u gradu Vadodara u indijskoj saveznoj državi Gudžarat, u kojem temperature redovno dostižu ili prelaze 38 °C. Zeleni zid je nastao upotrebom starog crepa od pečene gline kako bi omogućio prirodno hlađenje i uneo dašak prirode u stambeni prostor. Na terasi je potom postavljen i veštački travnjak.

„Ovakvi zeleni zidovi izrađeni od glinenog crepa najbolje odgovaraju lokalnoj klimi jer apsorbuju vodu iz biljaka, a kada vazduh dođe u dodir s površinom, u prostor se oslobađa svežina. Takođe, ovakav zid u ograničenom stambenom prostoru omogućuje doživljaj prirode i ulepšava enterijer“, objašnjava arhitekta Manoj Patel.

Crep koji u obliku slova V proizvode lokalni majstori neznatno je modifikovan kako bi se omogućilo povezivanje. Na zid je postavljen ručno i pričvršćen je cementom, a „džepovi“ su stvoreni spajanjem dva glinena crepa i služe za postavljanje biljaka i rasvete, a mogu se koristiti i kao police za razne ukrasne predmete.

E2 portal   (Inhabitat)