FLAŠE OD „BILJNE PLASTIKE“ NA TRŽIŠTU OD 2023.GODINE

Pivo i bezalkoholna pića uskoro bismo mogli da konzumiramo na mnogo zdraviji način – možda ne za nas, ali za životnu sredinu svakako.

U partnerstvu sa nekim od najvećih proizvođača napitaka na svetu, među kojima su i Karlsberg i Koka-kola, holandska kompanija za proizvodnju biohemije „Avantium“ razvija flaše napravljene od biljaka koje bi u budućnosti zamenile standardne plastične.
„Avantium“ veruje da će do kraja godine biti obezbeđene neophodne investicije za izgradnju odgovarajućeg biorafinerijskog postrojenja u kojem će se „štancati“ pakovanje na bazi biljnih šećera, umesto na bazi fosilnih goriva.
Projekat je već podržao Carlsberg koji očekuje da će pivo prodavati u kartonskoj ambalaži obloženoj slojem bioplastike. Svoj doprinos zagađenju plastikom, emisijama štetnih gasova i klimatskim promenama, kroz podršku inovatorima iz Holandije, teže da smanje i Coca-cola i Danone. Glavni izvršni direktor „Avantiuma“ Tom Van Aken se nada da će se njihovoj inicijativi za „ozelenjavanje“ proizvodnje i potrošnje tokom leta pridružiti još zainteresovanih kompanija.

Svake godine se na globalnom nivou, pomoću naftnih derivata, proizvede oko 300 miliona tona nove plastike, što produbljuje postojeću klimatsku krizu. Veći deo se ne reciklira, već se pretvara u mikroplastiku i prodire u naše okruženje, razdirući ga, pogotovo kada je reč o okeanima. Te sitne plastične čestice predstavljaju itekako krupan problem, pošto se razgrađuju stotinama godina.

Van Aken je objasnio da se „privlačnost“ plastike njegove kompanije krije u njenoj održivosti. „Ona ne crpi fosilna goriva i može da se reciklira, a istovremeno se u prirodi raspada mnogo brže od normalne plastike“, istakao je on i dodao da je reciklaža ipak najpoželjnije rešenje.
Testovi su pokazali da se „Avantiumova“ plastika u komposteru razlaže u potpunosti kroz godinu dana, dok joj je za nestanak u vanjskim uslovima potrebno nekoliko godina.
Dovoljno je izdržljiva i za gazirana pića.
Flaše od biljnih šećera iz kukuruza, žita ili repe bi se na policama supermarketa mogle pojaviti već 2023. godine. „Avantium“ će u početnoj fazi rada proizvoditi oko 5.000 tona plastike, ali najavljuje da će njegovi kapaciteti rasti uporedo sa potražnjom za obnovljivom plastikom. Koristiće biootpad iz održivih izvora.

E2 portal   (Energetski portal)