ZELENO, ZELENIJE, NAJZELENIJE

beautiful super modern green sustainable city buildings in grid illustration or background

Zelena gradnja znači mnogo kako za vlasnike kuća, tako i za one koji grade. Sve je više zelenih zgrada, i sertifikata za zelenu gradnju širom sveta, kao što su LEED, BREEAM, GREEN STAR itd.

Uprkos razlikama, najvažniji element svake zelene gradnje je maksimalno povećanje energetske efikasnosti. A najveći uticaj koji možete imati na korišćenje energije je da gradite manju kuću. Manje kuće zahtevaju i manje energije za njihovo funkcionisanje. Naravno, štednja vode, visok kvalitet unutrašnjeg vazduha, efikasno korišćenje resursa takođe utiču na povećanje energetske efikasnosti.

Energetski efikasne kuće treba da budu dizajnirane na način da maksimalno iskoriste sve svoje prednosti. To uključuje prvenstveno dobru izolaciju, koja leti hladi, a zimi greje, i na taj način je smanjena količina energije koja se potroši na dodatno hlađenje, odnosno, grejanje. Ukoliko kupujete kuću, možete da zatražite da se izmeri koliko se toplote izgubi i gde se u kući nalaze izvori primarnih gubitaka.

Za zelenu gradnju je važna i lokacija kuće, ne samo u smislu dela grada, nego i bukvalno. Kakav je položaj kuće, da li su prozori okrenuti ka jugu da uhvate što više sunca, dok prozori na severu nisu baš poželjni. Uređena zemljišta imaju tendenciju da budu više energetski efikasna, pogotovo uz drveće i žbunje koji deluju kao hladnjak za kontrolu temperature oko kuće, sve dok se ne nalaze preblizu kuće. Ako je stablo previše blizu kuće, može da baci senku na nju, i teže se zagreva zimi.

Efikasni sistemi za grejanje i hlađenje su takođe prioritet. Dobro izolovana kuća treba da troši manje energije za grejanje i hlađenje u celini, a najbolji sistemi su dizajnirani da rade i daju maksimalnu uštedu. Sami uređaji su druga stvar, neki su efikasniji od drugih, a njihova zamena može da bude veoma skupa. Neki drugi mogu da imaju sertifikat kroz programe energetske efikasnosti, što može da bude veoma primamljivo.

Dok tražite potencijalne energetski efikasne kuće, zapamtite da ne morate da živite baš u onakvoj kući kakvu kupite, sve je podložno promenama, i preuređenju. Možda nemate dovoljno novca da kupite sertifikovanu energetski efikasnu kuću, ali zato možete da priuštite neku drugu, koja će uz male modifikacije postati vaša energetski efikasna kuća snova.

E2 portal