KORONA OČISTILA VAZDUH U INDIJI, VIDLJIVI VRHOVI HIMALAJA

Stanovnici Pundžaba na severu Indije očarani su pogledom na Himalaje, koji su sada vidljivi s udaljenosti veće od 200 kilometara zbog nižeg zagađenja vazduha do kojeg je došlo uvođenjem karantina u zemlji u borbi protiv koronavirusa.

Stanovnici grada Džalandara, a pogotovo mladi koji nikad nisu videli planinu Dauladar bez pokrivača od smoga, kažu da se priroda leči zbog uvođenja karantina, zatvaranja fabrika i ukidanja saobraćaja.

Fotografije planinskog lanca šire se društvenim mrežama jer meštani i aktivisti za očuvanje životne sredine pričaju o pozitivnim vestima dok se svetom šire one mračne o Covidu-19.

Meštani kažu da je planine vrlo teško uočiti, osim kad padaju jake kiše u gradu sa otprilike 16.000 industrijskih jedinica.

Džalandhar je među najzagađenijim područjima u Pundžabu. Ali, zbog industrijskog zastoja i bez vozila na putevima, zabeležen je indeks kvaliteta vazduha oko 38, što pripada kategoriji „nisko“ s minimalnim uticajem na zdravlje.

Indija je uvela karantin 24. marta. Naredila je da 1,3 milijarde građana ostane u kućama.

Zbog uvedenih mera porastao je kvalitet vazduha u indijskim gradovima koji su među najzagađenijima u svetu, pa i u Nju Delhiju čiji stanovnici već neko vreme udišu čisti vazduh.

E2 portal   (N1)