ZELENOM ENERGIJOM DO ENERGETSKE NEZAVISNOSTI

Ugradnja solarnih elektrana obezbeđuje energetsku nezavisnost, a pruža i mogućnost proizvodnje kilovata koje koriste toplotne pumpe za grejanje domaćinstva, čime se zaokružuje ekološki koncept i smanjuju prljave tehnologiju u proizvodnji struje, kaže stručnjak za tu oblast Bojan Grujički, direktor firme Viessman.

Ugradnja fotonaponskih solarnih panela i sistemima za grejanje obezbeđuje energetsku nezavisnost svakog vlasnika, što je u kontekstu energetske krize sve značajnija prednost, koju je moguće ostvariti sa investicijom koja varira u rasponu cene od 3.500 do 7.000 evra, rekao je za Tanjug Grujički.

– Za sve one kojima je račun za električnu energiju previsok i koji se plaše da će doći do neminovnog rasta cena struje, solarne elektrane predstavljaju prvi korak u energetskoj nezavisnosti od mreže – kaže Grujički. – Uz pomoć njih, mi proizvodimo sopstvenu struju i u mogućnosti smo da smanjimo iznos računa. Za razliku od drugih investicija ove vrste kod kojih je potrebno dodatno održavanje i briga, solarne elektrane same i bez nadgledanja i održavnaja proizvode kilovate.

E2 portal (Tanjug)