12 GRADOVA U SVETU ŽELI NULTU EMISIJU CO2 DO 2030.GODINE

Gradonačelnici 12 velikih gradova uključujući Pariz, Los Angeles, Ciudad de Mexico i London, potpisali su u Parizu deklaraciju kojom se obvezuju na očuvanje životne sredine i teže „nultim emisijama“ CO2 do 2030., a London je kao konkretan potez uveo gotovo dvostruko veće takse za najstarije automobile koji žele da uđu u centar grada.

U deklaraciji, čiji je cilj da se ublaže posledice klimatskih promena, a potpisanoj u sklopu sastanka mreža gradova C40, gradonačelnici su obećali da će “od 2025. godine zajedno sa partnerima kupovati samo autobuse sa nultim emisijama i pobrinuti se da velik deo njihovih gradova budu područja sa nultim emisijama do 2030. godine.”

Potpisnici deklaracije su gradonačelnici Londona, Pariza, Los Angelesa, Barcelone, Quita, Vancouvera, Ciudad de Mexica, Kopenhagena, Aucklanda, Seattlea, Milana i Cape Towna. Podržava ih i Tokio, koji se za bolju zaštitu okoline bori još od 1990.
Istakli su da imaju viziju “budućnosti u kojoj su hodanje, biciklizam i deljenje prevoza glavni načini kretanja gradskog stanovništva”.
Obavezali su se da će im dati prioritet, smanjiti broj vozila koja najviše zagađuju vazduh i postupno napustiti korišćenje vozila na fosilna goriva.

E2 portal   (energis)