UŠTEDE KOD GRADNJE II (STRUKTURA I OMOTAČ)

Tri elementa koja drže spoljašnjost spolja a komfor unutra
Krov, zidovi i temelj čine jednu kuću, a izbori koje pravimo na ova tri dela strukture možda su najvažnije odluke koje donosimo. Oni su tu da: zaustave vazduh, uspore kretanje toplote, prodor vode, i održavaju kuću suvom, tako se spreči pojava buđi. Prioriteti kod krovova, zidova i temelja, međutim, često su veoma različiti.

„Zelene kuće“ su jednostavne
„Zeleni dizajn“uvek traži načine za kombinovanjelinija koje čine barijeru vazduhu sa onima koje čine izolacione slojeve (kuće jednostavnih oblika ovo još više olakšavaju). Građevinski materijali koji mogu da ostvare nekoliko ciljeva odjednom još više pojednostavljuju ukupan dizajn objekta .

Krovovi su bombardovani toplotom, kišom i gradom. Dimnjaci, krovni prozori, otvori od vodovodske i ventilacione opreme su žarišta za curenja , tako da je važno dobro uraditi zaptivanja.

Zidovi se bore sa vetrom i kišom. Većina zidova dobija veoma malo direktnog sunca svaki dan: južni zidovi najviše, dok severni najmanje. Zato što su vertikalni , oni odbacuju vodu brzo . Vetar sa kišom je veći problem za zidove nego sama kiša. Slabe tačke su rupe: vrata; prozori i terase. Za vreme oluje,razlika u pritisku između unutrašnjosti i spoljašnjosti možeusisati vodu u male rupe oko prozora i vrata što može uzrokovati kasnija curenja .

Temelji vide vrlo male temperaturne oscilacije, jer se nalaze pod zemljom gde nikad nije toplije od 21°C i retko hladnije od 0°C. Ali, osim ako živite u veoma toploj klimi, tlo je uvek vlažno, i voda uvek pronalazi svoj put.
Voda u zemljištu će uvek pronaći i put čak i do krovne grede, samo ako do dozvolite. Razni zaptivači kao i krute izolacije blokiraju ovaj proces.

Omotač i struktura štite od vetra, vode, hladnoće i toplote
Voda je najgori neprijatelj svake kuće. Krovovi i zidovi obično imaju dodatne ili pojačane vodene barijere. Na primer, određeni krovni pokrivači imaju sloj materijala za hidroizolaciju (asfalt, bitumen i sl.) koji imaju funkciju da zaustave vodu koja se probija kroz pločice pokrivača, baš kao i određeni materijali/blokovi za gradnju spoljašnjih zidova koju imaju barijere za zaustavljanje vode.
Podrum zida je obložen sličnim materijalima spolja kako bi odbijao vodu, ali ovakav sistem ipak zavisi od dobro urađene drenaže/odvoda kako bi podrum ostao suv.

Toplota je dobra zimi, a loša leti. Kada dajete novac za zagrevanje kuće, važno je da tu toplotu zadržite, a kada plaćate da se kuća hladi, važno je da je držite napolju.
Izolacija u krovovima i zidovima može da zaustavi zračenje i prenošenje toplote. Prozori mogu takođe da igraju veliku ulogu u upravljanju toplotom , i pritom koriste razne tehnologije.

Vazdušne barijere su ključne. Slabe tačke su na mestima gde je temelj u kontaktu sa kontrukcijom poda, pod u kontaktu sa zidovima, i gde su zidovi povezani sa krovnom konstrukcijom.
Druge problematične oblasti uključuju kuhinjski enterijer, prostore za vodovodne instalacije, podkonstrukcije na podovima i na primer kućišta oko kamina.
Ova problematična mesta se rešavaju raznim zaptivačima, hermeticima, i sprej-penama.

Dizajnirajte kuću da ostane suva. Realno gledano, malo prodora vlage je neizbežno, tako da je dobra ideja da napravimo kuću tako da može da se isuši. Ovakav „suvi“ dizajn može se postići pažljivim odabirom materijala i izborom rešenja.

E2 portal