MODERNA EKO KUĆA MEĐU DRVEĆEM

Ova neobična kuća je arhitektonski projekat od strane studenta arhitekture i dizajnera enterijera Konrada Wojcika, koji nastoji da postavi životni prostor u šumi, bez narušavanja urođene lepote prirode. Njegova detaljna prezentacija pokazuje mnoge prednosti ovog dizajna, tako da svaka kuća može da primi domaćinstvo od 2-4 osobe.

Najveća inspiracija za ovaj projekat mu je bila funkcionalnost i struktura drveta. Proučavanje prirode mu je i pomoglo da dođe do ideje i rešenja za izgradnju moderne ekološke kuće. Trudi se i da podseti ljude da drveće ima svoju svrhu (za većinu životinja, drveće je najbolji prirodni zaklon od predatora, vlage i lošeg vremena), tako da krčenje šuma ometa svet sa ekološke tačke gledišta, ali i sa tačke životne sredine.

Krajnji cilj ove ideje je stvaranje domova u prirodnim pejzažima, izbegavajući masovno krčenje šuma, i ostavljajući emitovanje ugljen dioksida blizu nule koliko god je to moguće. Poput drveća, i ove kuće se hrane suncem, i sakupljaju vodu u cilju da prežive. Pošto su samo-dovoljne, one pretvaraju bio otpad u đubrivo, obogaćuju zemljište, i zauzvrat dobijaju energiju. Energiju koja je beskonačan izvor toplote, i koja može da stabilizuje unutrašnju temperaturu. Ovaj projekat je ispunjenje želje da budemo blizu prirode, a da joj ne naškodimo, već da uživamo u njenoj lepoti.

E2 portal