8 ZNAKOVA DA VAŠ DOM NIJE DOBRO IZOLOVAN

Kada je u pitanju izolacija, velike su šanse da vaš dom nije dovoljno dobro izolovan. Osim ako niste dodali dodatnu izolaciju prilikom gradnje ili renoviranja kuće, u 9 od 10 slučajeva, nema dovoljno izolacije.

Zbog čega se to dešava? Pri gradnji se obično postavi minimalna količina izolacije, pošto svi žele da uštede nešto novca. Više izolacije, više uloženog novca. Količina izolacije koja se zahteva pri gradnji nije dovoljna da vaš dom učini udobnim i da dodatno uštedite na računima za energiju.

Prema nedavno sprovedenom istraživanju, 42% računa za komunalne usluge odlazi na grejanje i hlađenje. Taj broj drastično raste kada je dom loše izolovan. Bez odgovarajuće izolacije, vazduh izlazi kroz zidove i potkrovlje. Pravilno postavljena izolacija može da uštedi troškove i do 20%!

Dajemo vam 8 načina kako možete da proverite da li je vaš dom dovoljno izolovan:

  • Ako različite prostorije u vašoj kući imaju različitu temperaturu, npr. smrzavate se u kuhinji, a pretoplo vam je u dnevnoj sobi, to je jasan znak da vam kuća nije dovoljno izolovana
  • Pogledajte račune za struju u prethodnih nekoliko meseci, da proverite da li su slični. Možda nećete primetiti razliku u temperaturi u vašem domu, ako jedinice za grejanje ili hlađenje rade prekovremeno, ali ćete sigurno primetiti ekstremno visok račun za energiju. Ako izgubljena toplota pobegne kroz krov i zidove, vreme je da zamenite izolaciju.
  • Uradite test na dodir. Plafoni, zidovi i podovi bi trebalo da uvek budu suvi i topli. Ako je zid unutar kuće vlažan ili hladan, nema dovoljno izolacije. Sa druge strane, kada dodirujete spoljašnji zid, on bi trebalo da bude hladan, jer izolacija zadržava topli vazduh u kući.
  • Da li su neke sobe u vašem domu hladnije ili toplije od drugih bez obzira na to šta radite? Ako su dobro provetrene, onda je verovatno problem loša izolacija. Ove sobe su često iznad garaže ili ispod potkrovlja.
  • Tokom zimskih meseci, promaja je uzrokovana hladnim vazduhom koji ulazi oko prozora ili vrata. Sa dodatnom izolacijom možete da izbegnete ovaj problem. Zapušite sve pukotine i rešili ste problem.
  • Nema ništa gore od pronalaženja insekata i glodara u vašem domu. Mogu da uđu kroz sitne pukotine i rupe oko vrata i prozora. U isto vreme, kroz te otvore izlazi topao vazduh, a ulazi hladan. Dodavanjem izolacije možete da uštedite na računima, a takođe da se rešite štetočina.
  • Znak slabe izolacije pored visokih računa mogu da budu i ledene brane. One se javljaju kada toplota (koja izlazi iz vaše loše izolovane kuće) topi donji sloj snega sa vašeg krova. Otopljena voda se spušta prema olucima i može da počne da se smrzava kada je pogodi hladniji vazduh. Rezultat su veliki komadi leda i ledenice, koji mogu da budu i velika opasnost za sve koji se nalaze ispod.
  • Smrznute cevi u vašim zidovima su takođe pokazatelji da imate lošu izolaciju. Pravilna izolacija štiti vaš dom od oštećenja izazvanih niskim temperaturama.

E2 portal