AMABASADA DANSKE JE NOVI KUPAC ZELENE ENERGIJE

15

U Elektroprivredi Srbije potpisan je ugovor o prodaji zelene energije EPS-a ambasadi Danske u Beogradu, čime se povećao broj kupaca koji od Elektroprivrede kupuju ovu vrstu energije.

Ugovor su potpisali izvršni direktor za proizvodnju energije u EPS-u Savo Bezmarević i danska ambasadorka u Beogradu Suzan Šajn.

Bezmarević je rekao da je paket ZelEPS namenjen komercijalnim kupcima naišao na veoma dobar odziv među kupcima i da je za dve i po godine, koliko postoji, i to u pandemijskim uslovima ugovorena prodaja zelene energije sa garancijom porekla sa 70 kupaca.

– Prodata zelena energija sa garancijom porekla u 2020. godini je bila 10 puta veća nego u 2019, a ove godine smo nastavili sa rastom, pa je trenutno ugovorena prodaja oko 650 miliona kilovat-sati. Koliko sve ide u dobrom, zelenom pravcu pokazuje i podatak da smo samo u poslednja tri meseca ugovorili prodaju 150 miliona kilovat-sati više nego u prvoj polovini godine – rekao je on.

Danska ambasadorka Suzan Šajn istakla je da je zelena agenda na vrhu danskih prioriteta, a to su usvovjili i dansko ministarstvo spoljnih poslova i misije po svetu, pa prate zelene principe.

– I mi u ambasadi u Beogradu smo se uključili, pa razdvajamo otpad, uveli smo komposter, pokušavamo da koristimo što manje plastike i sada se prebacujemo na zelenu energiju, zahvaljujući našoj saradnji sa EPS-om – rekla je Šajn i dodala da se nada da će i druge ambasade i drugi ljudi krenuti tim putem.

E2 portal   (Tanjug)