ŠPANIJA UVODI ZABRANU PLASTIČNE AMBALAŽE ZA VOĆE I POVRĆE

15

Španija je odlučila da preduzme novi korak u borbi protiv plastične krize i da zabrani plastiku koja se koristi za pakovanje voća i povrća u supermarketima. Zabrana bi trebalo da stupi na snagu najkasnije do početka 2023.godine.

U Španiji se prema podacima Ministarstva ekologije godišnje proizvede 1,8 miliona tona plastične ambalaže, a manje od polovine se reciklira. Kao i u drugim evropskim zemljama, za ukidanje plastičnog pakovanja voća i povrća najviše se zalažu ekološka udruženja i organizacije, a najnoviji potez španske vlade u skladu je sa francuskom zabranom ove vrste pakovanja, koje će stupiti na snagu već u januaru 2022. godine.

Zakon će uključiti zabranu za plastična pakovanja težine manje od 1,5 kilograma, a osim zabrane plastične ambalaže, nacrtom se predviđaju mere za smanjenje upotrebe plastičnih flaša za vodu i to podsticajem postavljanja javnih fontana za piće objavio je je El País.

Takođe žele da utiču na smanjenje upotrebe plastičnih čaša na javnim događajima, počevši od 2023. godine. Jedan od najvažnijih ciljeva nove vladine uredbe je smanjenje prodaje svih vrsta pića pakovanih u plastičnim flašama i to za 50 odsto, kao i uvođenje obaveze 100-postotnog recikliranja plastične ambalaže do 2030. godine.

E2 portal