DA LI ISPUŠTANJE VODE IZ FUKUŠIME IMA UTICAJ NA MORSKU HRANU IZ JAPANA?

Premijer Japana Fumio Kišida i nekoliko njegovih ministara imali su ručak koji je ispratio gotovo čitav svet – jeli su morske plodove iz mora kod Fukušime, gde je u toku ispuštanje prečišćene radioaktivne vode iz nuklearne elektrane.

Ručak je imao za cilj da pokaže da ispuštanje neće dovesti do negativnih posledica po zdravlje ljudi, a premijer je rekao da je riba „bezbedna i ukusna“. Međutim, ne tvrde svi tako. Najglasnija protiv ove odluke susednog Japana je Kina. Tamošnji zvaničnici izjavili su kako je ovo nesmotren potez, a čak su otišli i korak dalje zabranjujući uvoz morskih plodova iz Japana.

Voda koja je počela da se ispušta je dovoljno prečišćena kroz ‘ALPS (Advanced Likuid Processing Sistem – naprednik sistem)’ sve dok su radioaktivne čestice, osim tricijuma, spuštene ispod regulatornog standarda, a zatim se dalje razblažuje“, navodi ambasador Japana u Srbiji Imamura Akira za EURACTIV.

Nakon razblaživanja, koncentracija tricijuma će biti 1/40 regulatornog standarda i 1/7 standarda vode za piće koje je postavila Svetska zdravstvena organizacija, a koncentracija radioaktivnih sadržaja, osim tricijuma, biće manja od 1/100 od regulatornog standarda.

„Drugim rečima, ono što se ispušta u okean više nije kontaminirana voda, već prečišćena i razblažena voda koja ispunjava sve relevantne međunarodne standarde“, tvrdi japanski ambasador Imamura Akira.

Ono što je okupiralo pažnju mnogih jeste činjenica da će se u more ispustiti 1,3 miliona tona vode koja je služila za hlađenje tri nuklearna reaktora u elektrani Fukušima čiji su sistemi bili pokvareni usred zemljotresa i cunamija koji je Japan pogodio 2011. godine. To znači da je čitavu deceniju voda bila u radiaktivnom području.

Ipak, zvaničnici Japana smatraju da je sve u skladu sa međunarodnim standardima i praksom.

„Konkretno, radioaktivne čestice se ponovo mere pre razblaživanja vode kako bi se osiguralo da voda koja se ispušta ispunjava regulatorne standarde. Pored toga, bezbednost vode tretirane ALPS-om je podvrgnuta striktnoj reviziji od strane IAEA (International Atomic Energy Agency – Međunarodna nuklearna agencija) sa profesionalnog i nezavisnog stanovišta, a revizija će se nastaviti“, navodi ambasador Japana u Srbiji.

E2 portal (Euractiv)