EKOLOŠKE KUĆE ZA ŽIVOT USRED OKEANA

Ocean Builders osmislio je novi način života u nekretninama usred okeana. Arhitekta Koen Olthuis dizajnirao je SeaPod – male kuće koje počivaju na plutajućem čeličnom i betonskom temelju u blizini obale. Smeštene na skoro 3m iznad vode, ove kuće sa jednom spavaćom sobom imaju oko 73 kvadratna metra i može ih koristiti dvoje ljudi.

Dizajneri ističu da živimo u svetu vode, te je ovo njihova vizija raja koji bi ovaj vodeni svet mogao da bude. SeaPod se trenutno proizvode u Panami. Mogu da se instaliraju širom priobalnih područja kako bi se stvorile nove mogućnosti u svetu nekretnina koje se iznajmljuju za odmor ili duži boravak.

Prvi prototip ovih plutajućih kuća lansiran je u februaru 2019. To su ekonomične i ekološki prihvatljive kućice koje u u svom krovu imaju sistem za sakupljanje kišnice, a njihova cena pristupačna je običnom kupcu.

EcoPod i SeaPod imaju različite oblike i raspored, a nalaze se na čeličnom stubu sa tri plutajuće tačke sidrenja koje održavaju ravnotežu. Originalni SeaPod je dugačak 11,6 metara i ima 116 kvadratnih metara prostora za skladištenje uz 73 kvadrata stambenog prostora. SeaPod zapravo ima tri sprata i preko 50m2 prozora, tako da se iz ovih domova garantuje neverovatan pogled na okean.

Pored toga, SeaPod može da skladišti 1400 litara vode, a spoljašnjost je napravljena od fiberglasa, gel premaza i pene. Praktično, kao usidreni čamac na moru. Ocean Builders koristi 48m3 čeličnih cevi ispunjenih vazduhom da bi stvorio strukturu sličnu bovi koja gura SeaPod tri metra iznad nivoa vode.

Život u SeaPod-u daje vam mogućnost da ronite, vozite se čamcem ili istražujete okean oko vas na druge načine. Ocean Builders kažu da su stvorili ovaj novi oblik kuće delimično zbog životnog stila, ali delimično i zato što nije potrebno poseći drveće kako bi se obezbedio prostor za gradnju kao pri izgradnji na kopnu.

Dizajneri naglašavaju da kada izgradite dom na vodi, zapravo pomažete napredak života u okeanu. Pozivaju se na stav biologa da kada postavimo nešto što stvara senku u vodi, to privlači morski život. Često počinje sa školjkama, zatim može dovesti do rasta korala i na kraju postati dom za ribe.

Predviđeno je da se otpad iz kućica spaljuje u netoksični pepeo. Otpadna toplota od spaljivanja će se koristiti za zagrevanje vode za tuševe i lavaboe. Tečnost iz toaleta odlazi u skladište crne vode radi tretmana ili uklanjanja. SeaPod takođe ima „beskonačne tuševe“. Kuće dobijaju sopstvenu vodu desalinacijom morske vode i recikliranjem vode za do 90% ponovne upotrebe. U partnerstvu sa ShoverLoop-om, Ocean Builders rade na smanjenju potrošnje vode za tuširanje za 90% korišćenjem kontinuiranog aktivnog procesa filtriranja vode u tri koraka.

SeaPod čak uključuje i đakuzi spa kadu za četiri osobe sa mlaznicama za masažu, krovnim prozorom, rasvetom i zvučnim sistemom. Ovim pametnim kućama vlasnici mogu da upravljaju pomoću jedinstvenog pametnog prstena, a obezbeđene su i stanice za bežično punjenje ugrađene u površine oko kuće. Kućice su dizajnirane bez radio talasa osim opcionog Wi-Fi koji možete zameniti instaliranim mrežnim kablovima.

Ove kućice mogu imati najviše smisla u područjima u kojima visina talasa neće poremetiti domove, a mogle bi i sezonski da se premeštaju na druge lokacije.

E2 portal (Gradjevinarstvo)