ENERGETSKI EFIKASNE POKRAJINE – KIETI (ITALIJA)

Rad jedne energetske agencije u ruralnom delu Italije dovela je do investicija od preko 90 miliona evra u energetsku efikasnost u tom području. Kroz serije energetske efikasnosti, upravljanja energijom i nadogradnjom transporta, pokrajina Kieti sada ima za cilj da ostvari smanjenje od 25% emisije CO2 do 2020.

Smeštena u regiji Abruzzo, na istočnoj obali Italije, pokrajina Kieti sa svoje 104 opštine je već poznata kao ekološka. 2005.godine je proizvedeno 1.248.205 tona ugljen-dioksida. Promovisanjem energetske efikasnosti, „zelenog“ transporta, edukacijom stanovništa, pokrajina ima za cilj da do 2020.godine ta brojka iznosi oko 84.357 tona.

Preko 90 miliona evra će biti investirano u projekte energetske efikasnosti, u fotonaponske panele, grejanje, hlađenje, poboljšanu izolaciju, toplotne premaze, zamenu javne rasvete tako što će biti zamenjene kontrolne ploče, i moći će da se menja intenzitet ulične rasvete. Očekuje se da će uštede na osnovu tih ulaganja biti oko 50%. Projekat „Kieti na putu do 2020.godine“ je ujedno i najveća investicija u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije u tom regionu. Kao deo projekta, 104 opštine su implementirale održive energetske akcione planove. Akcioni planovi uspostavljaju mere energetske efikasnosti koje će biti realizovane u javnim zgradama, privatnim stanovima, javnim i privatnim transportnim sistemima, upravljanju energijom i otpadom.

Gradonačelnik Kietija je rekao da im je glavni cilj kampanja o podizanju svesti kod lokalnog stanovništva o korišćenju energije, i koliko je efikasnost neophodna u ovom projektu. Do sada je kroz 120 prezentacija u projekat uključeno oko 5000 ljudi. To znači da je stanovništvo svesno kakvu bi dobrobit moglo da ima iz ovog projekta.

Planiraju takođe da utiču na stanovništvo da što manje koriste automobile; ako su već neophodni, onda bolje da koriste javni prevoz. Idealno bi bilo da im bicikli najčešće služe kao prevozno sredstvo. Manje zagađenja, manje potrošnje novca, više uštede, i zdraviji život.

On se nada da će velike uštede doći prvo od poboljšanja energetske efikasnosti u javnim zgradama. Predviđeno je da će biti otvoreno preko 300 radnih mesta u oblasti zelene energije i održavanja objekata. To je razvoj nove ekonomije zasnovane na borbi protiv zagađenja okoline i otpada. Energetska efikasnost i proizvodnja energije iz obnovljivih izvora su nov način kako se postiže stabilnost, stvaraju nove prilike, pokreću se nove preduzetničke inicijative i otvaraju se nova radna mesta.

E2 portal