SKI STAZA NA KROVU ELEKTRANE U KOPENHAGENU

Danski arhitektonski studio BIG otkrio je još jedan inovativni projekat koji podržava njihovu jedinstvenu filozofiju o „hedonističkoj održivosti“, odnosno ideju da planetu treba da spašavamo dok se zabavljamo.

Planovi o razvoju energetski najefikasnije elektrane na svetu datiraju od 2013. godine, ali je projekat tek nedavno pušten u funkciju. Na njegovom krovu nalazi se inovativna ski staza po kojoj možete da se spuštate čak i kada nema ni trunke snega i, pošto je uspešno testirana, uskoro će biti otvorena za sve građane. Već 40 godina, u elektrani ARC (Amager resursni centar) energija se dobija od otpada koji, između ostalog, doniraju firme i ostali građani ovog danskog grada. Prošle godine uspešno je završen projekat obnove čitavog postrojenja ove vremešne elektrane, tako da je nivo energetske efikasnosti u njoj sada podignut na neverovatnih 100%. Za revitalizaciju elektrane zaslužna je inženjerska kompanija Ramboll, dok Bjarke Ingels Grupa potpisuje projekat uređenja njenog krova i izgradnje inovativne ski staze.

Dimni signali podsećaju građane da čuvaju prirodu
Kao i većina održivih projekata u ovom gradu, i inovativni ARC ski centar će biti otvoren za sve, a pritom će i standarde zelenog dizajna dići na još viši nivo. Naime, projekat uključuje i dimnjak koji oslobađa dimne prstenove u nebo svaki put kada se oslobodi jedna tona fosilnog ugljendioksida. Ovaj neobični signal služi tome da podseti građane Kopenhagena na to da treba da štede energiju, ako žele da sačuvaju okolinu.

ARC centar je jedan od krucijalnih projekata koji će pomoći Kopenhagenu da postane prva energetski neutralna prestonica na svetu. Ovde se na godišnjem nivou oko 400.000 tona smeća pretvara u energiju. To znači da se na ovu elektranu oslanja ogroman broj domaćinstava: 150.000 domova koriste je za grejanje, a čak 550.000 ljudi zahvaljujući njoj koristi električnu energiju sa niskom emisijom ugljenika.

 

E2 portal   (Energis.ba, Businessinsider.com)