EVROPSKE ZEMLJE RAZGOVARAJU O POVEĆANJU KAPACITETA ENERGIJE VETRA

Devet evropskih zemalja juče je na samitu u Belgiji tragalo za načinom da se u Severnom moru uvećaju kapaciteti proizvodnje struje pomoću vetra.

Učestvovale su vođe sedam zemalja EU: Francuske, Nemačke, Holandije, Belgije, Irske, Danske i Luksemburga koji je veliki finansijer projekata, kao i Norveške i Velike Britanije.

Na sastanku u Ostendeu gde su i predsednik Francuske, Emanuel Makron, premijeri Nemačke i Holandije, Olaf Šolc i Mark Rute, nastojalo se da se razviju polja vetroparkova, infrastrukture za povezivanje, industrijskih lanaca, projekata za dobijanje „zelenog vodonika“.

„Naš zajednički cilj za vetro-energiju u Severnom moru je 120 gigavata u 2030. godini i najmanje 300 gigavat u 2050“, naveli su vođe devet zemalja u članku objavljenom danas na portalu Politiko. Sadašnji zajednički kapaciteti su oko 30 gigavata.

Države učesnice kažu da rade na ubrzavanju tempa procedure izdavanja dozvola, da bolje koordinišu tendere, ojačaju lance proizvodnje i diversifikuju snabdevanje da bi se smanjila zavisnost od Kine.

Iz Jelisejske palate saopšteno je da su ciljevi ogromni i da će proizvodnja energije vetroelektranama na moru verovatno postati glavni izvor proizvodnje obnovljive energije, daleko veće od sunca energije i kopnenih vetroelektrana.

U plitkom Severnom moru vetroelektrane mogu u velikom broju da budu postavljene nedaleko od obala, a vetar kojeg ima gotovo stalno, omogućava proizvodnju mnogo „zelene energije“ po vrlo konkurentnim cenama.

Posle prvog sastanka četiri zemalja u maju 2022. ovaj drugi samit Severnog mora ulazi u okvir klimatskih ciljeva Evrope i sluđi i smanjenju zavisnosti od uvoznih fosilnih goriva.

EU se nedavno dogovorila da udvostruči na 42,5 procenata udeo obnovljive energije u potrošenoj do 2030. godine, između ostalog ubrzanjem procedura odobrenja izgradnje infrastrukture. Brisel je sredinom marta predložio i ublažavanje propisa za „zelene industrije“.

Međutim da bi se ostvarili ciljevi iz Ostendea, potrebne su velike nove investicije u kapacitete proizvodnje i infrastrukture za podršku, a za sada predviđene politike su nedovoljne, reagovalo je u zajedničkom saopštenju oko sto firmi tog sektora.

E2 portal