U SLOVENIJI JUČE OBELEŽEN „DAN BEZ BAČENE HRANE“

Foto: InStore

Prema podacima Zavoda za statistiku, ukupna količina bačene hrane u Sloveniji u 2013. godini bila je oko 118.000 tona, a 2021. oko 143.000 tona, što znači da je u 2021. svaki stanovnik Slovenije u proseku bacio oko 68 kilograma hrane.

Vlada Slovenije je, u skladu sa ovim podacima, proglasila 24. april „Slovenačkim danom bez bačene hrane“

U okviru obeležavanja ovog dana, u školama i vrtićima širom zemlje odvijale su se brojne aktivnosti u okviru kojih su deca pričala, razmišljala i stvarala na temu bacanja hrane.

Uvereni smo da efikasnom akcijom svako od nas može napraviti promenu i pristupiti rešavanju problema bačene hrane. Učešćem na Slovenačkom danu bez bačene hrane želimo da raširimo važnu poruku da je hrana vredna i da se prema tome moramo bolje odnositi prema njoj. Zato pozivamo sve da barem 24. aprila razmisle o ovoj temi i učine korak ka što manjem rasipanju hrane, rekli su partneri projekta Lidl Slovenija, Program Ekoškole, Ekolozi bez granica, Udruženje prijatelja Mladi Slovenije, kompanija TAM-TAM, Ministarstvo životne sredine, klime i energetike, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i hrane i Etri grupa.

U okviru projekta, Grupa Etri, pod pokroviteljstvom Lidl Slovenija, juče je pokrenula novi inovativni koncept u okviru Biotehnološkog fakulteta u Rodici – pogon za preradu Mini Factory, koji zadovoljava potrebe prerade viškova koje proizvode poljoprivrednici ili mali uzgajivači.

Lidl Slovenija je zajedno sa TAM-TAM-om pozvao grafičke dizajnere da dizajniraju društveno odgovorne plakate koji podižu svest o problemu bačene hrane i podstiču pozitivne promene. Na konkurs je pristiglo 210 radova, a plakati pobednika mogu se videti na TAM-TAM plakatima širom Slovenije.

Nevladina organizacija Ekolozi bez granica takođe je saopštila ove nedelje da su u saradnji sa Opštinom Škofja Loka i uz podršku Lidla Slovenija uspeli da smanje količinu bačene hrane u Dečjem vrtiću Škofja Loka i Dečijem domu Škofja Loka kroz projekat „Hrana pronalazi svoje mesto“.

E2 portal (InStore)