GRADI SE BIOENERGANA U NOVOJ CRNJI

Nemačka kompanija Wabio započela je izgradnju prve bioenergane u Novoj Crnji, gde će se od otpadne bio mase kao što su stajnjak i žetveni ostaci proizvoditi zelena energija.

Biogasno postrojenje snage 2,4 MW biće izgrađeno na samom ulazu u Novu Crnju iz pravca Rumunije, a plan nemačke kompanije Wabio jeste da polja postanu izvor energije i da se otpadna bio masa iskoristi za stvaranje biogasa.

– Mi nameravamo ne samo da proizvodimo biogas nego ćemo iz tog biogasa izdvojiti CO2 koji ćemo dodatno prečistiti, i kao takvog ćemo ponuditi tržištu. Preostali čisti, zeleni metan ćemo utečniti u zeleni prirodni gas i izvozićemo ga u zemlje Evropske unije objašnjava Duško Bošković, direktor Wabio Srbija.

Prema najavi investitora, ovaj sistem proizvodnje bioenergije može da obezbedi 50 miliona kilovat sati struje što bi bilo dovoljno za snabdevanje 15.000 domaćinstava ili da snabde 7.500 automobila gorivom za period od godinu dana.

– Gledajući u budućnost, Srbija će morati da promeni način proizvodnje i potrošnje energije, i udalji se od fosilnih izvora, kao što je ugalj a približi obnovljivim izvorima energije. To će pomoći ne samo u očuvanju životne sredine već i u stvaranju energetske nezavisnosti u Srbiji – kaže Anke Konrad, ambasadorka Nemačke u Srbiji.

Izgradnja biogasnog postrojenja je veliki korak za opštinu Nova Crnja, a najveći benefit imaće poljoprivrednici.

– Žetveni ostaci koje su do sad oni ili zaoravali ili su nekako, da kažem traćili, sada će moći ovde da donesu u ovu fabriku i da ostvare još neki profit – ističe Vladimir Brakus, predsednik Opštine Nova Crnja.

Vrednost investicije u Novoj Crnji dostiže 20 mil EUR, a osim ovog postrojenja Nemačka kompanija planira slična ulaganja i u drugim delovima zemlje.

E2 portal (RTV)