IKEA SRBIJA UKINULA PLASTIKU ZA JEDNOKRATNU UPOTREBU

Kompanija Ikea Srbija saopštila je da je iz svoje ponude izbacila sve plastične proizvode za jednokratnu upotrebu, kako bi doprinela očuvanju životne sredine i stvaranju pozitivnog uticaja na ljude i planetu.

Uz slamčice, odluka o ukidanju jednokratnih plastičnih proizvoda odnosi se i na proizvode poput vrećica za zamrzavanje i led, kao i kesa za smeće – koji su bili deo ponude robne kuće Ikea Beograd, navedeno je u saopštenju.

Odluka obuhvata i jednokratne plastične proizvode koji služe za posluživanje u Ikea restoranu i bistrou, poput pribora za jelo, slamčica, čaša, tanjira i mešalica za piće.
Posetioci robne kuće Ikea Beograd od sada mogu pronaći ekološke zamene za gotovo sve proizvode od jednokratne plastike.

Umesto plastičnih, kupcima su dostupne slamčice od bambusa i one koje su napravljene od troslojnog, nezaštićenog papira koji je čvrsto urolan kako bi zadržao oblik.
Takođe, umesto jednokratnih vrećica za zamrzavanje, Ikea nudi održiviju varijantu – višekratne plastične vrećice sa zatvaračem.

„Ikea želi da olakša zdraviji i održiviji način života. Jednokratna plastika ima značajan uticaj na zdravlje naše planete, kao i nas samih, a prema procenama, do 2050. godine u rekama i morima biće više plastike nego riba. Svesni smo da je reč o složenom problemu i želimo da damo svoj doprinos u njegovom rešavanju“, kazao je menadžer za održivost u Ikea Jugoistočna Evropa Aldo Lele.

On je istakao da njegova kompanija veruje da je ukidanje jednokratne plastike i uvođenje novih, održivijih zamenskih proizvoda značajan korak u tome.

„Pozivamo kupce u Srbiji da nam se pridruže u stvaranju pokreta za bolji svakodnevni život i da korišćenjem proizvoda od obnovljivih ili recikliranih materijala doprinesu očuvanju životne sredine i ublažavanju klimatskih promena“, rekao je Lele.

Ukidanje jednokratne plastike jedna je od aktivnosti kojom Ikea do 2030. godine želi da postane potpuno cirkularna kompanija koja koristi samo reciklirane i obnovljive materijale.

E2 portal   (N1)