KAKO DA NAPRAVITE KUĆU OD SLAME

Gradnja kuće od slame je jeftin i ekološki način da se napravi dom. Slama je biorazgradiva, tako da ne završava na otpadu, niti mora da se reciklira. Mi ćemo vam predstaviti materijale i metode kako da napravite ovakvu kuću koja može da traje stotinama godina, koja je eco-friendly i veoma jednostavna za održavanje.

1. Napravite plan. Koliko velika da bude kuća? Koliko da ima prostorija? Gde želite da postavite vrata i prozore?
Grubo skicirajte raspored prostorija, i zbog betonskih ploča odredite gde će biti tuš kabina, kada, w-c odvod (drveni podovi omogućuju lakše promene takvih lokacija.)
Svaki deo spoljnjeg zida treba da bude uvećan za dužinu standardne bale sena koju planirate da koristite. To će vam omogućiti da se smanji broj bala koje se seku, a takođe će smanjiti i otpad.

2. Odlučite koji tip skeletne konstrukcije ćete koristiti. Najbolji izbor na ekološkom planu je drvo, ali to mogu da budu i beton i metal. Veoma je važno dobro raspodeliti opterećenje krova na noseće zidove, kako bi se izbeglo da jedan deo zida bude više opterećen nego drugi. U zavisnosti od tipa izabranog krova, moguće je da njegova težina ne bude raspoređena podjednako. U ovom slučaju, moguće je da svi zidovi nisu opterećeni na isti način, odnosno da krov na jednu ili dve vode nose samo dva zida. Zbog toga je bitno da ovi zidovi nemaju jako velike otvore.

3. Pripremite osnovu temelja da bude ispod linije mraza u hladnim vremenskim uslovima, a pod da bude na nivou tla. Cevi za vodu, električne instalacije, cevi za prirodni gas se stavljaju iznad ploče, ispod drvenih podova, u zidove ili iznad plafona.

4. Napravite ram od drveta ili metala. Ram treba da bude dovoljno jak da izdrži sva opterećenja; bitno je sprečiti bočna kretanja u okviru rama.

5. Neophodno je da slama bude suva. Prvo je postavite na krov, pa onda nastavite dalje na zidove, jer ne želite da bale sena budu natopljene kišom, snegom i ledom.

6. Napravite zidove od slame, korišćenjem samo slame, nikako sena. Slama se dobija od požnjevenih stabljika žitarica (nikako ne treba da se koriste bale trave). Ona treba da ostane suva, da ima manje od 20% sadržaja vlage, i da je čvrsto vezana da spreči prodor vlažnog vazduha da uđe u nju pre malterisanja. To je važno i zbog sprečavanja truljenja bala slame nakon izgradnje. Da biste sagradili zid, treba da naoštrite debele stabljike vrbe i da ih postavite vertikalno u drvo ili betonsku podlogu (moraćete da izbušite rupu, ili da probijete dok je beton još vlažan). Bale sena su onda dodatno ojačane vrbom u obliku slova U, koja mora da se savije dok su joj stabljike još uvek zelene (ili koristite neke druge savitljive štapove). Kako da napravite U oblik: Uzmite jedan metar vrbe, i označite na 33 cm sa jednog i drugog kraja, zatim uzmite veliki čekić i udarajte po njoj sve dok se vlakna drveta ne rascepaju i omekšaju. Oni tada mogu da se saviju. Napravite slovo U, i krenite na posao. Svaki sloj bala slame je složen, i kačite ih sve dok ne postignete željenu visinu; tokom ovog procesa štapovi vrbe treba da idu na dole naizmenično kroz bale slame da bi se postigla celina. Kada se postigne željena visina, postavi se neka vrsta kaiša oko celog zida ( od vrha do dna) da bi se dodalo još stabilnosti i čvrstine.

7. Malterišite zidove. Postoje mnoge vrste maltera koje mogu da se koriste. Odaberite najbolji, kombinujući dostupnost, cenu i efikasnost. Nanesite ga tradicionalnim alatima za malterisanje, dok ne postane glatko, ili čak rukama, ako želite rustično. Zidovi od slame su odlični izolatori; i to ćete moći najbolje da vidite kroz račune za grejanje. Uverite se da ste prekrili svaki deo slame, u suprotnom bi vrlo lako moglo da dođe do požara, vlage, i razni glodari bi mogli da se uvuku unutra.

8. Postavite vrata i prozore. Unapred treba da ostavite rupe za njih, vrata treba da budu vertikalna i ojačana, da se ne bi slučajno deformisale pod pritiskom. Isto važi i za prozore.

9. Nanesite farbe koje dišu. Potražite mineralne boje koje nemaju veštačku smolu, naftne rastvarače i biocide, i koji su UV otporni, kao i na vremenske nepogode. Pre nego što krenete sa radom, uverite se da su zidovi ravni, čisti, suvi i bez ulja.
Unutrašnjost treba farbati takođe sa tom istom bojom, tako da ne dođe do vlage.

E2 portal