OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE SVE VEĆA PRETNJA ZA ZAŠTIĆENA PODRUČJA

Nedavno sprovedena istraživanja pokazuju da solarne elektrane i hidroelektrane predstavljaju sve veću pretnju za zaštićena područja.

Treba imati na umu da se količina energije dobijene iz obnovljivih izvora, koja se koristi širom sveta, utrostručila u poslednjih 20 godina, kao i to da se čak 17 odsto postrojenja za dobijanje obnovljive energije nalazi u zaštićenim regionima. Tim istraživača locirao je oko 12.500 instalacija za čistu energiju, a otkrili su da je više od 2.200 izgrađeno u zaštićenim područjima i oblastima biološke raznolikosti.

Pored toga, često postrojenja za zelenu energiju zauzimaju veći prostor od elektrana na fosilna goriva. Istovremeno, solarnim resursima i vetru potrebne su veće zemljišne površine, za razliku od proizvodnje uglja ili gasa, za dobijanje iste količine energije.
Stručnjaci smatraju da, iako je čista energija više nego dobrodošla, ova postrojenja nisu dobar izbor za biodiverzitet, jer često se upravo oko njih razvija infrastruktura, novi putevi, kao i pojačana ljudska aktivnost, što se negativno odražava na živi svet u zaštićenim područjima.

Nemačka, na primer, ima 258 ovakvih postrojenja i objekata u zaštićenim područjima, prati je Španija, dok Kina ima 142. Očekuje se dodatna potražnja za novim obnovljivim izvorima u Africi i Aziji, što može povećati opasnost za biodiverzitet u ovim područjima. Primer za negativan uticaj na živi svet putem izgradnje postrojenja za čistu energiju je Tanzanija, gde je u planu ogroman hidroenergetski projekat koji će uništiti veliko područje nacionalnog parka.

Ističe se da postrojenja i elektrane za obnovljive izvore energije nisu sami po sebi loši, ali da je potrebno postaviti ih na odgovarajuće mesto, kako ne bi imali štetna dejstva.
Povrh svega, očekuje se porast aktivnih obnovljivih izvora energije u sredinama bogatog biodiverziteta, i to za 42 odsto u narednih 8 godina.

Stručnjaci ističu da se u okviru borbe protiv klimatskih promena i njihovog uticaja na živi svet mora voditi računa da se ne naruši biodiverzitet na drugi način, a ovo bi mogao biti jedan od njih.
Studija je objavljena u časopisu „Global Change Biology“.

E2 portal   (Energetski portal)