MODERNO RENOVIRANJE EKSTERIJERA

Oktavijan Ungureanu je arhitekta koji radi na renoviranju eksterijera; predstavljamo vam zanimljiv koncept kuće u Rumuniji, na čijoj adaptaciji je bio angažovan. Kuća je veoma stara, a vlasnik iste je zamolio arhitektu da je napravi savremenom i minimalističkom.
Na osnovu 3D skice, ova kuća je svakako elegantna u spoju crvene i bele boje.

Pravougaonog je oblika u osnovi. Izdužena je da bi unutra mogle da stanu dnevna soba, trpezarija, kuhinja, spavaća soba i kupatilo. Namerno je dizajnirana da pod bude u dva nivoa.

Koncept prizemlja kao i sprata se zasniva na otvorenom prostoru, bez pregradnih zidova i vrata. Prozori bez rama su postavljeni na prednji deo prizemlja, jer tu ima najviše dnevnog svetla. Jedna vertikalna dekorativna rešetka je postavljena sa strane kuće. Čini se da je rešetka neophodna da bi se dobilo malo senke unutra. Na spratu, baš na samom vrhu rešetke se nalazi mali kosi crveni krov, koji je prava suprotnost ravnom krovu.

Prednja strana sprata je veoma moderna, sa još jednom vertikalnom crnom rešetkom. Njena namena je da pokrije deo trema na spratu. Takođe, kada pada kiša, ne može da upadne u taj deo, upravo zbog rešetke. Dva velika solarna panela su postavljena na vrhu kosog crvenog krova, tako da ova kuća osim što je moderna, je i energetski efikasna. Iako nema fotografija enterijera, čini se da je u prednjem delu kuće dnevna soba.

Kuća je za sada dobila velike ocene i pohvale, i smatra se da je arhitekta imao odličnu ideju o konceptu modernog minimalizma sa notama ekologije.

E2 portal