OPTIMIZACIJA DNEVNE SVETLOSTI U PROSTORIJI

Prirodna svetlost ima niz prednosti za vaš dom. Zato je važno da prilikom uređenja mislite i o tome.
Sunce ne utiče samo na količinu svetlosti u prostoriji, već može značajno uticati i na temperaturu prostorije. Važno je da se razmisli o orijentaciji prozora i prostorija u odnosu na izvor svetlosti.

Količina potrebnog prirodnog svetla zavisi od veličine prostorije, a preporučuje se da prozori zauzimaju 10 do 20 % površine prostora. Ovde, pre svega, mislimo na klasične, zidne i krovne prozore, tako da u prostoriji od 10 m2 prozori treba da zauzimaju površinu između 1 i 2 m2.

Krovni prozori omogućuju dopiranje prirodnog svetla u inače mračne prostorije. Ako prilikom uređenja enterijera dodate svetliji nameštaj i ofarbate zidove u svetlije nijanse, to može pomoći pri reflektovanju prirodnog svetla sa vaših krovnih prozora.

Ako klasični krovni prozori nisu dovoljni, prozor za ravan krov (www.velux.rs ) može biti dobro rešenje, jer će obezbediti dovoljno prirodnog svetla, pa će tako uneti život u centralni deo prostorije. Ako ostavite dovoljno prostora između nameštaja, stvoriće se dodatni prostor za širenje svetla.

Predlozi za položaj krovnih prozora

Primer: kuhinja
Svetlo iznad glave, iz izvora kao što je krovni prozor, propušta puno sunca u radni prostor kuhinje. Površine od svetlih materijala, kao što su vrata ormana i radne ploče reflektuju svetlost, pa je dodatno raspršuju po celoj prostoriji.

Primer: dnevna soba
Krovni prozori na vrhu krova osiguravaju mnogo svetla u celoj prostoriji i obasjavaju sve zidove prirodnom svetlošću. Tamne površine kao što su tepisi i veći komadi nameštaja upijaju svetlost i čine sobu tamnijom.

Dobro rešenje je postavljanje prozora, tako da se prati kretanje sunca, omogućujući zracima sunca da ulaze u prostoriju tokom celog dana. Ukoliko, zbog rasporeda prostorija nije moguće postaviti krovne prozore po pravilu, postoji mogućnost ugradnje svetlosnih tunela.

Sa VELUX svetlosnim tunelima (www.velux.rs) moguće je da dobijete dnevnu svetlost čak i u najmračnijim delovima vaše kuće, jer prenosi svetlost čak do 6 metara u prostoriji. Odlično su rešenje i za zimske dane.

Saznajte kako da na najbolji i najefikasniji način optimizujete svetlo u svim prostorijama, u našem besplatnom vodiču (www.velux.rs).

Za vas smo spremili i savete za uređenje potkrovlja na sajtu (www.velux.rs).