KAKO DA U 7 KORAKA POVEĆATE ENERGETSKU EFIKASNOST

Energetska efikasnost zgrade u kojoj stanujete, ne utiče samo na račun vaših komunalnih usluga, već i na vrednost vaše imovine. Predstavljamo vam nekoliko saveta koje treba da uzmete u obzir, ako želite da unapredite energetsku efikasnost vašeg doma.

Izmerite potrošnju energije
Prvi korak ka povećanju energetske efikasnosti je merenje potrošnje energije. Na taj način ćete najbolje videti kako možete da korigujete potrošnju i gde možete da pravite uštede.

Fokusirajte se na izolaciju
Spoljašnja izolacija vašeg doma treba da smanji vaše potrebe za hlađenjem, odnosno, grejanjem. Zbog toga je dobra i kvalitetna izolacija primarna. Takođe, neophodna je zamena stolarije u slučaju curenja vazduha.

Odaberite pravi ventilacioni sistem
Dobar ventilacioni sistem održava dobar kvalitet vazduha i sprečava stvaranje vlage. Ventilatori za rekuperaciju toplote su sistemi koji koriste izlazni vazduh iz vaše zgrade, kako bi zagrejali ulazni vazduh. Leti, vazduh iz vaše zgrade može da hladi vazduh koji ulazi spolja.

Kupite sertifikovane aparate
Kupujte aparate visokih performansi, sa oznakom Energy Star. Oni štede mnogo više energije u odnosu na druge aparate. Na primer, kompjuter sa Energy Star oznakom, troši 30-65% manje energije nego tipičan model, koji nije sertifikovan.

Koristite LED rasvetu
LED rasveta smanjuje potrošnju energije i do 75%. Takođe, možete da koristite rasvetu sa senzorima u prostorijama koje se ređe koriste.

Kako da pređete na LEED standard
Cilj LEED standarda je poboljšanje održivosti zgrada, uključujući planiranje lokacije izgradnje, efikasnosti vode, korišćenje energije, izbor materijala, kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru itd. Zgrade koje imaju LEED, koštaju oko 2% više od standardnih pri izgradnji, ali povećana energetska efikasnost dovodi do većih ušteda već za nekoliko godina.

Izračunajte povraćaj investicije
Uprkos predviđenim troškovima, investicije u energetsku efikasnost su među najsigurnijim ulaganjima koje možete da ostvarite.

E2 portal