KAKO DO „ZELENIJEG“ KUPATILA

Električni brijači i električne četkice za zube, duga kupka u kadi i bojler- svi oni povećavaju potrošnju električne energije u kupatilu. Pročitajte naše savete za uštedu i saznajte kako da dođete do „zelenijeg“ kupatila, bez upotrebe moderne tehnologije.

Štedite vodu. Slavina koja curi nije samo stvar koja nas nervira, već dovodi i do potrošnje vode. Do 20 litara dnevno može da se potroši na taj način. Popravka slavine bi trebalo da bude na listi prioriteta. Uz to, možete da štedite tako što ćete zatvarati vodu dok perete zube, i koristite samo onoliko koliko vam je zaista potrebno.

Izbegavajte uređaje koji rade na baterije. Fen, brijači i električne četkice su potrošači energije u kupatilu. Izbegavajte korišćenje takvih aparata koji rade na baterije, jer koriste više struje od ručnih aparata. Ako su vam ipak neophodni uređaji koji rade na baterije, onda ih punite na odgovarajući način. Izvucite utičnicu nakon punjenja, i ostavite da se baterija skroz isprazni pre sledećeg punjenja.

Pravilno provetravajte i zagrevajte. Pojačavanje grejanja u kupatilu ne može da šteti, pošto toplota smanjuje rizik od nastajanja plesni i buđi. Dok se tuširate, stvara se para i kondenzuju se zidovi i prozori. Ako je suviše hladno u kupatilu, vlaga ne može da ispari i uvlači se u zidove, stvarajući idealan prostor za nastanak plesni i buđi. Vodite računa kada provetravate kupatilo da vrata prema manje zagrejanim prostorijama ostanu zatvorena, inače će se para iz vašeg kupatila kondenzovati u zidovima tih prostorija i još više smanjiti temperaturu u njima. Otvorite sve prozore i vrata u vašem kupatilu i isključite grejanje. Tokom zimskih meseci, dovoljno je da intenzivno provetravate kupatilo na 3-4 minuta. To je mnogo efikasnije nego da ostavite otvoren prozor ceo dan.

Nemojte da se kupate, istuširajte se. Iako vam penasta kupka deluje primamljivo, radije se istuširajte na brzinu. Pri kupanju se potroši do 4 puta više vode nego pri tuširanju. Oko 5 kilovat časova električne energije je potrebno da se zagreje voda za kupanje i potrebno je oko 150 litara vode, dok je za petominutno tuširanje neophodno oko 50 litara i potroši se značajno manje struje. Instalirajte tuševe sa malim protokom vode, i prepolovićete potrošnju kako vode tako i struje. A ako isključite tuš dok nanosite gel za tuširanje, ušteda se još povećava.

Pravilno zagrevajte vodu. Način na koji zagrevate vodu ima značajan uticaj na potrošnju energije. Grejači sa stalnim protokom vode su ekonomični zato što greju samo vodu koju trošite. Ipak, bitno je da je grejač instaliran u blizini dovoda vode da se ne bi gubila toplota. Još efikasniji od toga je grejač na gas. Efikasnost ovakvog grejača ide i do 85%. Solarni paneli na krovu mogu polovinu tople vode koja vam je potrebna i pomažu vam da sačuvate i novac i struju.

E2 portal