KOLIKO STRUJE TROŠI PUNJAČ KADA JE OSTAVLJEN U UTIČNICI

Hoćemo li uštedeti električnu energiju i novac ako punjače za mobilni telefon, laptop ili tablet isključimo nakon upotrebe? Jedan od stranih IT portala pozabavio se ovom temom i pomoću strujnog merača dobio konkretne podatke. Merni instrument ukopčali su u struju, a onda na njega uključili punjače.

Pojedinačni punjač praktično nije trošio struju. Naravno, kada nije obavljao svoju funkciju. Ali kada su uključili nekoliko punjača odjednom, registrovana je potrošnja od 0,3 W. Šest punjača (iPhone, iPad, Android, Nintendo 3DS, MacBook i Chromebook), po ovoj računici, kad ostanu uključeni nakon punjenja, za godinu dana potroše 2,628kWh struje.

Naravno, bez obzira na to što ne troše puno struje, bilo bi dobro isključiti punjače nakon punjenja, što zbog sigurnosnih razloga, što zbog štednje struje. Neka ranija istraživanja pokazala su da bi se grad od 100.000 ljudi mogao mesec dana napajati strujom kad bi svi punjači na svetu bili isključeni iz utičnice nakon punjenja telefona, tableta i drugih uređaja.

E2 portal