PRIVREMENE BICIKLISTIČKE STAZE U PARIZU POSTAJU STALNE

#MOBILITYWEEK 2020: Anne Hidalgo potvrdila je da se automobilski saobraćaj neće vratiti u glavnu ulicu u Parizu – rue de Rivoli.

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo je automobilima objavila rat u svom prvom mandatu, a u drugom bi ga mogla i da ga dobije! Sasvim je sigurno: zabrana automobilskog saobraćaja u ulici Rivoli ostaje na snazi, a privremene biciklističke staze – nazvane „corona pistes“ i uređene radi rasterećenja javnog prevoza tokom aktuelne zdravstvene krize, postaće stalne! Dobar početak ovogodišnje Evropske nedelje mobilnosti u francuskoj metropoli, zar ne?

Promovisanje biciklizma i velika ulaganja u biciklističku infrastrukturu izazvala su pravu revoluciju u saobraćaju u Parizu još pre pandemije. Nakon što se automobilski saobraćaj u francuskoj metropoli u 2019. godini smanjio za osam odsto, a gradskim saobraćajnicama krajem te iste godine cirkulisao gotovo izjednačen broj bicikala i automobila, Pariz su zbog saobraćajnih gužvi na biciklističkim stazama već počeli nazivati „ParisDam“ jer po broju biciklista sve više podseća na Amsterdam.

E2 portal   (Ekovjesnik)