KOVIN DOBIJA JOŠ JEDNU VETROELEKTRANU

U Kovinu bi 2024. godine trebalo da nikne još jedna vetroelektrana. Reč je o projektu Čibuk 2, koji će imati dvostruko veći instalisanu snagu od vetroparka Čibuk 1 otvorenog na jesen prošle godine.

Kako su za eKapiju rekli iz kompanije Čibuk 2 Wind energy, koja je investitor projekta, reč je o nastavku investicije u vetropark Čibuk 1 u Mramorku, a nova vetroelektrana nići će na području katastarskih opština Bavanište i Mramorak i biće građena u dve faze.

– Projekat ima podršku istih investitora koji su uložili u vetropark Čibuk 1. U prvoj fazi, koja bi trebalo da započne 2023. godine i da se završi za godinu dana, biće izgrađene vetroturbine snage oko 150 MW. Plan je da u drugoj fazi izgradimo otprilike još toliko, tako da će Čibuk 2 na kraju imati instalisanu snagu nešto veću od oko 300 MW – kažu iz ove kompanije. I dodaju da će odluka o drugoj fazi gradnje biti doneta sledeće godine.

U vetropark Čibuk 1 uloženo je 300 mil EUR, a investitori navode da novi projekat još nema procenjenu vrednost – u toku je razrada planske dokumentacije i ukupna inveseticiona vrednost će biti definisana na nivou projekta.

Elaborat za izradu plana detaljne regulacije vetoparka Čibuk 2 trenutno se nalazi na ranom javnom uvidu u Opštini Kovin.

Kako je navedeno u planskoj dokumentaciji koju je obradio Untermolo doo iz Novog Sada, okviran broj vetrogeneratora koji će se graditi u okviru Čibuka 2 je 42, a snaga pojedinačnog stuba biće maksimalno 7,5 MW, pa će maksimalna instalisana snaga vetroparka iznositi 315 MW. Prema rečima Radovana Vukosavljevića, rukovodioca Odeljenja za imovinsko-pravne odnose Opštine kovin, Čibuk 2 imaće vetrogeneratore više nego dvostruko većeg pojedinačnog kapaciteta nego one u prvoj vetroelektrani istog naziva.

– U Čibuku 1, za oko 170 MW bilo je potrebno 57 vetrogeneratora jer su imali po 3 megavata, a u novom vetroparku, sa vetrogeneratorima od po približno 7 MW, za gradnju prve faze vetroelektrane od 150 MW biće potreban 21 vetrogenerator, što će ubrzati izgradnju vetroparka – kaže Vukosavljević, i dodaje da će Čibuk 2 obuhvatati i veću površinu, od oko 4.600 hektara.

Ističe da je plan da se novi vetropark na prenosni sistem priključi povezivanjem na postojeću trafostanicu koju koristi i Čibuk 1, ali da će kasnije morati da se obezbedi i izgradnja dalekovoda.

Vukosavljević podseća da posle ranog javnog uvida, koji se završava 19. decembra, sledi prikupljanje dozvola javnih preduzeća, izrada plana detaljne regulacije i procena uticaja na životnu sredinu, a tek onda idu lokacijski uslovi i građevinska dozvola. Kako kaže, u planu je da Opština Kovin krajem meseca sa investitorom zaključi i ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, kada će se definisati i deo dobiti vetroelektrane koji će ići opštini.

Od Čibuka 1, Kovin sada dobija 2% dobiti za realizaciju infrastukturnih projekata na teritoriji opštine.

E2 portal   (eKapija)