KINA UKLJUČILA „VEŠTAČKO SUNCE“

Peking je prvi put uspešno priključio svoj nuklearni fuzioni reaktor „veštačko sunce“, piše kineski „Pipls dejli“. Dizajniran je da bude čisti izvor energije, kao pravo Sunce.
Napravljen da imitira prirodne reakcije koje se javljaju na suncu koristeći gasove vodonik i deuterijum kao gorivo, reaktor „HL-2M Tokamak“ je najveći i najnapredniji eksperimentalni uređaj za nuklearnu fuziju u Kini.

Nalazi se u jugozapadnoj provinciji Sečuan i završen je krajem prošle godine. Reaktor se često naziva „veštačkim suncem“ zbog ogromne toplote i snage koju proizvodi, prenosi RT.
„HL-2M Tokamak“ koristi moćno magnetno polje za spajanje vruće plazme i može da dostigne temperature od preko 150 miliona stepeni Celzijusa, što je približno deset puta toplije od Sunčevog jezgra.

Projekat je deo kineskog učešća u Međunarodnom termonuklearnom eksperimentalnom reaktoru (ITER) sa sedištem u Francuskoj.
ITER je najveći svetski projekat nuklearne fuzije i košta oko 20 milijardi evra. Uključuje 35 zemalja i očekuje se da bude završen 2025. godine.

Iskorišćavanjem energije proizvedene nuklearnom fuzijom moguće je iskoristiti gotovo neograničenu čistu energiju. Istraživači širom sveta decenijama pokušavaju da postignu taj cilj. Glavno pitanje je pronalazak pristupačnog načina zadržavanja vruće plazme u cevovodu u jednom prostoru i održavanje stabilnosti dovoljne za pojavu fuzije.

E2 portal   (Sputnik)