NOVI AUTOMOBILI U SRBIJI MORAJU DA IMAJU OZNAKU EKONOMIČNOSTI

Svaki novi automobil koji se kupuje u Srbiji od sada mora da ima energetski pasoš, odnosno oznaku ekonmičnosti potrošnje goriva, emisije ugljen-dioksida i emisije zagađujućih materija, kaže za Politiku Mirko Koković, pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja.

– Oznaka ekonomičnosti, koja je definisana Zakonom o klimatskim promenama služi za informisanje kupaca o zvaničnoj potrošnji goriva i zvaničnoj specifičnoj emisiji ugljen-dioksida i zagađujućih materija u vazduh modela novih putničkih vozila. Oznaka ekonomičnosti je jedan od faktora koji mogu uticati na kupce prilikom izbora novog vozila, da donesu dobru odluku kako za sebe, tako i za životnu sredinu – kaže Koković.

Na sajtu Agencije za bezbednost saobraćaja postojaće lista svih modela novih putničkih vozila koji se u toku godine prodaju u Srbiji i lista 10 modela novih putničkih vozila sa najekonomičnijom potrošnjom goriva, poređanim prema rastućim vrednostima emisija ugljen-dioksida za svaku vrstu goriva.

Koković naglašava da se ovo odnosi samo na nova putnička vozila. Za sada nema tendencija da će se na ovakav ili sličan način uređivati oblast vozila koja se uvoze kao upotrebljavana.

– Prodavac koji stavlja u promet model novog putničkog vozila dužan je da na prodajnom mestu ili u blizini putničkog vozila, o svom trošku, na jasno vidljiv način postavi, odnosno izloži oznaku o ekonomičnosti potrošnje goriva i emisijama ugljen-dioksida tog vozila. Oznaka o ekonomičnosti potrošnje goriva, emisijama ugljen-dioksida i emisijama zagađujućih materija u vazduhu mora se postaviti na prednjem levom bočnom staklu svakog novog putničkog vozila koje se nalazi na prodajnom mestu, ili na maksimalnoj udaljenosti od 50 centimetara od putničkog vozila, precizira Koković.

Uvođenje oznake ekonomičnosti je deo aktivnosti u okviru pregovaračke grupe PG 27 za pristupanje EU. Pravilnik o podacima o ekonomičnosti potrošnje goriva i emisijama ugljen-dioksida iz novih putničkih vozila se primenjuje od kraja decembra 2022.

E2 portal (Politika)