U BELGIJI SE RECIKLIRA LJUDSKA KOSA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE

Frizeri širom Belgije čiste i spremaju kosu ošišanu od svojih kupaca, a zatim je predaju nevladinoj organizaciji, koja je reciklira zbog zaštite životne sredine.

Projekat Hair Recycle ubacuje pramenove i kovrdže u mašinu koja ih pretvara u kvadrate, a oni se mogu koristiti za upijanje ulja i drugih ugljovodonika koji zagađuju životnu sredinu ili se mogu pretvoriti u biorazgradive kese.

Suosnivač projekta Patrik Jansen objašnjava da jedan kilogram kose može da apsorbuje 7 do 8 litara nafte i ugljovodonika.

Dodaje da spomenuti proizvod može da se stavi u odvode za upijanje zagađenja.

„Naši proizvodi su tim više etični, jer se proizvode lokalno, nisu uvezeni s druge strane planete“, rekao je za Rojters.

Na stranici projekta stoji da kosa ima snažna svojstva – jedan pramen može da izdrži do 10 miliona puta veću težinu, a osim što upija masnoću i ugljovodonike, rastapa se u vodi i vrlo je elastična zbog svojih keratinskih vlakana.

Izabel Voulkidis, vlasnica salona Helyode u Briselu, jedna je od desetina frizera širom zemlje koji plaćaju malu naknadu za projekat, kako bi skupili ošišanu kosu.

„Lično me motiviše to što je po meni sramota da se kosa danas samo baca u smeće, a znam da se mnogo toga s njom može učiniti“, kazala je.

E2 portal (Hina)