PRODAVCIMA AUTOMOBILA POTREBNO VIŠE VREMENA ZA UVOĐENJE ENERGETSKIH PASOŠA

Krajem prethodne godine stupio je na snagu pravilnik Agencije za bezbednost saobraćaja po kojem svi novi automobili moraju imati energetski pasoš. Iz Agencije navode da je ova norma deo obaveza Srbije u okviru procesa evrointegracija. Međutim, prodavci automobila koji će biti u obavezi da primenjuju nova pravila smatraju da im nije obezbeđeno dovoljno vremena da se pripreme za nove procedure.

Pored svakog novog automobila koji se prodaje u Srbiji moraju biti istaknuti podaci o njegovoj potrošnji i emisiji ugljen dioksida, navode iz Agencije za bezbednost saobraćaja. Postavljanje ove zvanične oznake ekonomičnosti odnosi se samo na nove automobile, a bez toga neće biti moguća njihova registracija.

Za prodavce je, međutim, problematičan način na koji se pravilnik sprovodi jer su uputstva dobili dve nedelje pre njegovog stupanja na snagu, kaže generalna sekretarka Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova Aleksandra Graovac.

– Sva nova vozila se proizvode po visokim ekološkim standardima. Mi smatramo da je problematičan način na koji se sprovodi pravilnik u veoma kratkom roku, gde je ogroman obim posla da izmenite sve procedure, a potrebne su i dozvole proizvođača – navodi.

Drugi problem je, dodaje, to što prodavci imaju u ponudi i vozila koja još nisu stigla u zemlju, a koja se nalaze na lageru ili još nisu proizvedena:

– Za ta vozila nemamo tačne podatke dok ne izađu iz proizvodnje. Zbog toga smo se i obratili nadležnima, da nas uključe, da pokušamo da nađemo neka rešenja, male izmene gde bi to bilo lakše pripremiti u skladu sa praksom u našem poslu. Pravilnik predviđa i tržišnu inspekciju i kontrolu svih podataka, a kazne su prilično visoke, do dva miliona dinara – kaže Graovac.

Aleksandra Graovac navodi i da je kupovina novih vozila na našem tržištu ipak mala u odnosu na broj stanovnika, a u 2022. godini beleži i pad od 5% odnosu na prethodnu. Iz Agencije za bezbednost saobraćaja tvrde da za sada ne postoji tendencija da se eko pasošima uređuje i uvoz polovnih vozila.

E2 portal (RTV)